De klinisch bewezen effecten van vruchtbaarheidsvoedingstoffen voor mannen

Ons lichaam heeft een continue aanvoer van voedingstoffen nodig om gezond te blijven. Onze fysiologische processen hebben verschillende vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen nodig om optimaal te kunnen functioneren. De spermaproductie van de man is bijzonder gevoelig voor lage voedingstoffen niveaus en oxidatieve stress.

Een groot aantal onafhankelijke, door vakgenoten beoordeelde wetenschappelijke studies, heeft aangetoond dat het effect van microvoedingstoffen op de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk is. Omgekeerd kan de afwezigheid van, of een tekort aan bepaalde voedingstoffen, leiden tot “subfertiliteit” van de man. Een tekort aan één enkele voedingstof zal zelden leiden tot algehele onvruchtbaarheid, maar het kan de vruchtbaarheid onnodig beperken en de conceptie vertragen.

Belangrijke voedingstoffen voor het bevorderen van de vruchtbaarheid van de man.

Arginine

Arginine, één van de niet-essentiële aminozuren, heeft zowel indirecte als directe voordelen voor de vruchtbaarheid van de man.

In z´n rol als voorloper van stikstofoxide bevordert arginine vaatverwijding en een gezonde bloedsomloop. Dit is van indirect belang voor de vruchtbaarheid, omdat het helpt erecties in stand te houden en zo, statistisch gezien, de bevruchtingspercentages verhoogt.

Onderzoek heeft feitelijk bevestigd dat arginine supplementen de vruchtbaarheid indirect kunnen verhogen door het verbeteren van de seksuele functie bij mannen met erectiestoornissen1.

Arginine heeft ook een directe invloed op de belangrijkste spermawaarden. Verschillende klinische studies hebben aangetoond dat een dagelijkse dosis van tussen de 4 en 8 gram arginine de sperma-motiliteit en het aantal en de concentratie van spermacellen kan verbeteren2 en het volume van het ejaculaat vergroten3.

Doordat er geen bijeffecten bekend zijn, kan dit aminozuur veilig gebruikt worden voor het bevorderen van een gezonde vruchtbaarheid van de man.

Lees verder

Glutathion

Glutathion is een krachtige anti-oxidant die spermacellen beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Klinische studies hebben een verband gelegd tussen abnormale sperma-waarden en lage glutathiongehaltes in het seminaal plasma.

Glutathion lijkt bijzonder belangrijk te zijn voor de bescherming van het spermavolume, het aantal zaadcellen4, en de sperma-motiliteit5 en morfologie6.

Glutathion kan door het lichaam zelf worden geproduceerd, alhoewel dit afhankelijk is van de aanwezigheid van andere aminozuren, in het bijzonder van L-Cysteine. Gedurende periodes van ziekte of stress kan het lichaam een verhoogde behoefte hebben aan glutathion en aan deze vorm van Cysteine.

Wanneer er dan een tekort aan Cysteine ontstaat kan dit leiden tot lage glutathiongehaltes en zo de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om via het dieet een ruime aanvoer te garanderen.

Lees verder

Carnitine

Het aminozuur Carnitine is belangrijk voor het in stand houden van de energieproductie en motiliteit van spermacellen7. Carnitine, dat gesynthetiseerd word uit de aminozuren lysine en methionine, helpt de mitochondriën van brandstof te voorzien en bij het verwijderen van afvalstoffen die het gevolg zijn van energieproductie.

Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen lage carnitinegehaltes en onvruchtbaarheid bij mannen8. Andere studies geven aan dat carnitinesupplementen zouden kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele kwaliteit van het sperma9.

Samengevat kun je zeggen dat aanvulling met dit aminozuur aantoonbaar leidt tot een verhoging van het aantal en de concentratie van de spermacellen; het beschermt de DNA-integriteit en de morfologie, en verbetert ook de motiliteit10.

Lees verder

Vitamine A

Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine A essentieel is voor de spermatogenese. Deze vitamine helpt bij activeren van de kernreceptor signaalpaden die de testes aanzetten tot spermaproductie11.

Alhoewel er meer onderzoek verricht moet worden om de juiste aanvullingsdosis vast te stellen, duiden de eerste gegevens er op dat deze vitamine een rol kan spelen in de behandeling van onvruchtbaarheid bij de man en de kans op een succesvolle kunstmatige bevruchting zoals IVF of IUI kan helpen verhogen12.

Lees verder

Foliumzuur (vitamine B9)

Foliumzuur wordt niet alleen algemeen erkend als een belangrijke stof voor de reproductieve gezondheid van de vrouw, maar heeft ook aantoonbaar positieve effecten op de vruchtbaarheid van de man. Deze stof is nodig voor het bevorderen van de spermatogenese, hetgeen leidt tot een hoger aantal en hogere concentratie spermacellen13.

Het helpt ook zich ontwikkelende spermacellen te beschermen tegen chromosomale afwijkingen14 die kunnen bijdragen aan een geringe vruchtbaarheid.

Lage concentraties foliumzuur worden in verband gebracht met een 30 procent hoger aantal miskramen. Ongeveer 80 procent van de mannen vertonen lage concentraties foliumzuur in hun serum.

lees verder

Vitamine B12

Gezond sperma vereist voldoende aanvoer van vitamine B12. Deze voedingstof is belangrijk voor het kopiëren van het DNA en de ontwikkeling. Het bevordert de spermaproductie en een gezond aantal spermacellen.

lees verder

Vitamine C

Ascorbinezuur (vitamine C) wordt, normaal gesproken, in hoge concentraties in het seminale plasma aangetroffen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze vitamine verantwoordelijk is voor tot wel 65 procent van de neutralisatie van vrije radicalen in het sperma. Dit helpt het sperma te beschermen en de vruchtbaarheid in stand te houden.

Lage vitamine C niveaus in het seminale plasma worden gekoppeld aan een vermindering van de hoeveelheid spermacellen, een verminderde motiliteit en een toename van morfologische afwijkingen15. Naar schatting eet een derde van de bevolking niet gezond genoeg om de minimale hoeveelheid van 80mg vitamine C per dag binnen te krijgen.

lees verder

Vitamine D

Menselijk sperma heeft speciale receptoren voor het binden van vitamine D16.

Alhoewel verder onderzoek noodzakelijk is, geven de eerste studies aan dat vitamine D een vereiste is voor genetisch gezond sperma17 omdat het een rol lijkt te spelen bij de regulering van de DNA-fragmentatie en het stabiliseren van de chromosomale structuur.

Lage vitamine D niveaus in het serum komen veel voor. Tussen de 70% en 90% van de Europeanen vertonen suboptimale vitamine D niveaus. Het probleem is ernstiger in Midden- en Noord-Europa en tijdens de winter.

Continue reading

Vitamine E

Vitamine E is van groot belang voor het verminderen van oxidatieve stress en daardoor voor de bescherming van het sperma en het DNA18. Het is ook aangetoond dat het de motiliteit van het sperma direct verbeterd19. Mannen die lijden aan een verminderd vruchtbaarheidsniveau kunnen daarom de kans op bevruchting verhogen door middel van vitamine E supplementen. Ongeveer de helft van de bevolking komt niet aan de aanbevolen dagelijkse dosis van 12mg vitamine E.

Lees verder

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een vitaminoide, een vitamineachtige stof die helpt door vrije radicalen veroorzaakte schade tot een minimum te beperken. Studies hebben aangetoond dat suppletie met CoQ10 de morfologie, dichtheid en motiliteit van het sperma kan verbeteren20.

Deze microvoedingstof is van groot belang voor de ondersteuning van de voorwaartse beweging van spermacellen21 en de bescherming tegen vrije radicalen22.

Lees verder

Omega 3

Onderzoek heeft aangetoond dat de hoeveelheid omega-3 vetzuren in het bloedplasma de vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Onvruchtbare mannen hebben lagere niveaus van deze vetzuren in hun spermacellen vergeleken met vruchtbare mannen23. Verder onderzoek duidt erop dat omega 3-vetzuren kunnen helpen tegen idiopathische (onverklaarde) onvruchtbaarheid van de man24.

Lees verder

Dennenschorsextract

Uit klinische tests is gebleken dat de stoffen in dennenschorsextract de morfologie, motiliteit en het aantal spermacellen verbeteren.25

Daar komt nog bij dat dennenschorsextract de gunstige effecten van arginine op de vruchtbaarheid van de man lijkt te versterken. Uit onderzoek is gebleken dat het extract van de Franse zeeden in combinatie met arginine helpt bij de behandeling van idiopathische (onverklaarde) onvruchtbaarheid van de man26.

Er is ook klinisch bewijs dat er op wijst dat dennenschorsextract indirect de vruchtbaarheid ondersteunt door het verhogen van het uithoudingsvermogen en het verbeteren van de erectiele functie27.

 

Lees verder

Selenium

Dit sporenelement bevordert de structurele integriteit van de spermacellen. Het helpt oxidatieve stress te verminderen en is een co-determinant bij het bevorderen van de spermamotiliteit28. Europese landbouwproducten vertonen bijzonder lage Selenium gehaltes.

Lees verder

Zink

Een van de belangrijkste sporenelementen voor de vruchtbaarheid van de man is zink29. Het is onontbeerlijk als bouwsteen bij de productie van het spermamembraan en van de staart30.

Onderzoek heeft een correlatie tussen onvruchtbaarheid en verminderde zinkconcentraties in het seminaal plasma aangetoond31. Als er niet voldoende zink beschikbaar is kunnen spermacellen niet in het normale tempo rijpen waardoor het aantal spermacellen daalt32 hetgeen kan leiden tot subfertiliteit van de man.

Lees verder

Wanneer zijn microvoedingstoffen een optie?

zwangerschapsvoeding voor de manEen bijzonder gezonde levensstijl wordt standaard aanbevolen voor beide partners van een stel dat zwanger wil worden. Het bevorderen van de vruchtbaarheid van de man zou niet beperkt moeten blijven tot situaties waarin sprake is van klinische therapie.

Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om er voor te zorgen dat het lichaam voldoende vruchtbaarheidsbevorderende voedingstoffen ter beschikking heeft is door het innemen van voedingssupplementen. Er bestaat een heel scala aan natuurlijke supplementen die samengesteld zijn uit voedingstoffen die van belang zijn voor de vruchtbaarheid van de man.

Verhoog je kansen efficiënt en effectief

 

Mannen die een gezin willen beginnen wordt sterk aanbevolen voedingssupplementen te overwegen. Dat garandeert dat eventuele vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van een tekort aan voedingstoffen worden aangepakt. Het is een effectieve, betaalbare en gemakkelijke manier om de vruchtbaarheid van de man te bevorderen – zeker wanneer men de hoge kosten en onzekere uitkomst van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en ISCI in aanmerking neemt.

In combinatie met positieve veranderingen van levensstijl kunnen supplementen een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van conceptiepercentages.

Enkel- of meervoudige voedingstoffen?

Elke ketting is net zo sterk als zijn zwakste schakel. Of een man nou te kampen heeft met een laag aantal spermacellen, geringe motiliteit of een over het geheel slechte spermakwaliteit; het is het meest effectief om een combinatieproduct te nemen met meerdere vruchtbaarheidsverhogende voedingstoffen. Dit verhoogd de kans dat meerdere spermawaarden gemaximaliseerd worden, en daarmee ook het complete Totale Motiele Spermatozoa (TMS) getal.

TMS is de wiskundige uitkomst van het aantal zaadcellen, hun motiliteit en het volume van het sperma en meet hoeveel miljoen spermacellen van top-kwaliteit in een ejaculaat aanwezig zijn.

Vruchtbaarheidsmicrovoedingstoffen zijn allen betaalbaar, worden goed verdragen en het is bewezen dat ze door hun effectiviteit een uitstekende aanvulling vormen bij het tegelijkertijd verbeteren van meerdere spermawaarden.

Het verhogen van de inname van voedingsstoffen om de vruchtbaarheid van de man te versterken

Nu dat de effecten van voedingstoffen op de vruchtbaarheid van de man overtuigend aangetoond zijn, moeten mannen die een gezin willen beginnen goed op hun dieet letten.

Alhoewel het lichaam sommige aminozuren zoals glutathion, arginine en carnitine zelf kan produceren, zijn aanvullingen op het dieet vaak toch noodzakelijk om gezonde niveaus in stand te houden.

Ook al kan een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan onbewerkt voedsel een bijdrage leveren aan de voortdurende aanwezigheid van de voedingstoffen die nodig zijn voor een gezonde vruchtbaarheid, dan kunnen er toch beperkingen zijn. Bijvoorbeeld tijdens periodes van ziekte of langdurige stress vraagt het lichaam om meer voedingstoffen. Dit kan soms leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.

Daar komt nog bij, dat levensstijlfactoren zoals tabak- en alcoholconsumptie, slaapgebrek, excessieve gewichtstoename en inactiviteit een negatief effect op de vruchtbaarheid kunnen hebben.

Vruchtbaarheidssupplementen voor de man combineren veel van deze voedingstoffen in één krachtige vruchtbaarheidsverhogende pil.

Maar pas op; ze verschillen sterk in kwaliteit en prijs. Ontdek welke uw tijd en geld waard zijn.

Alle vruchtbaarheidsvoedingstoffen voor de man

Literatuurlijst

 1. “Chen, J. et. al. (1999). Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study, BJU International, Volume 83, Issue 3, (pp. 269-73)”
 2. “Schachter, J. et. al. (1973) Treatment of oligospermia with the amino acid arginine. Journal of Urology, Volume 110, (pp. 311-13)”
 3. “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation”, e-SPEN, the European e-Journal of Clinical nutrition and Metabolism”
 4. “Naher, Z. et.al. (2011). Role of glutathione in male infertility. Bangladesh Journal of Medical Biochemistry, Volume 4, Issue 2, (pp. 20-25)”
 5. “Lenzi, A. et.al (1993). Placebo-controlled, double-blind, cross-over trial of glutathione therapy in male infertility. Human Reproduction, Volume 8, Issue 10, (pp. 1657-67)”
 6. “Eskiocak, S., et al. (2005). Glutathione and free sulphydryl content of seminal plasma in healthy medical students during and after, Human Reproduction, Volume 20, Issue 9, (pp. 2295-600″
 7. “De Rosa, M. et.al. (2005). Correlation between seminal carnitine and functional spermatozoal characteristics in men with semen dysfunction of various origins. Drugs in R&D, Volume 6, Issue 1, (pp.1-9)”
 8. “Mataliotakis, I. et.al. (2000). L-Carnitine levels in the seminal plasma of fertile and infertile men: correlation with sperm quality. International Journal Fertility and Women’s Medicine, Volume 45, Issue 3, (pp. 236-240)”
 9. “Balercia, M. et.al. (2005). Placebo-controlled double-blind randomized trial on the use of l-carnitine, l-acetylcarnitine, or combined l-carnitine and l-acetylcarnitine in men with idiopathic asthenozoospermia. Fertility and Sterility, Volume 84, Issue 3. (pp. 662-671)”
 10. “Banihani S. et.al. (2012). Human sperm DNA oxidation, motility and viability in the presence of L-carnitine during in vitro incubation and centrifugation. Andrologia, Volume 44, Issue 1, (pp. 505-12)”
 11. “Zhou, X. et.al. (2011). The orphan nuclear receptor TR4 is a vitamin A activated nuclear receptor. Journal of Biological Chemistry, Volume 286, Issue 4, (pp. 2877-85).”
 12. Merviel P, Heraud MH, Grenier N, Lourdel E, Sanguinet P, Copin H (November 2008). “Predictive factors for pregnancy after intrauterine insemination (IUI): An analysis of 1038 cycles and a review of the literature”. Fertil. Steril. 93 (1): 79–88. doi:10.1016/j.fertnstert.2008.09.058. PMID 18996517
 13. “Wallock L. et.al. (2001). Low seminal plasma folate concentrations are associated with low sperm density and count in male smokers and non-smokers. Fertility and Sterility, Volume 75, (pp. 252-9)”
 14. “Young, S. et.al (2007). The association of folate, zinc and antioxidant intake with sperm aneuploidy in healthy non-smoking men. Human Reproduction, Volume 23, Issue 5, (pp. 1014-1022)”
 15. “Colagar, A. and Marzony, E. (2009). Ascorbic Acid in Human Seminal Plasma: Determination and Its Relationship to Sperm Quality. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Volume 45, Issue 2, (pp. 144-49)”
 16. “Lerchbaum, E. and Obermayer-Pietsch, B. (2012). Vitamin D and fertility: a systematic review. European Journal of Endocrinology, Volume 166, Issue 5, (pp. 765-78)”
 17. “Aquila, S. et.al. (2008). “Human sperm anatomy: ultrastructural localization of 1alpha,25-dihydroxyvitamin D receptor and its possible role in the human male gamete. Journal of Anatomy, Volume 213, Issue 5, (pp. 555-84)”
 18. “Suleiman, S. et.al. (1996). Lipid peroxidation and human sperm motility: protective role of vitamin E. Journal of Andrology, Volume 17, Issue 5, (pp. 530-7)”
 19. “http://www.jstor.org/discover/10.2307/76145?”
 20. “Safarinejad, M. (2009). Efficacy of coenzyme Q10 on semen parameters, sperm function and reproductive hormones in infertile men, The Journal of Urology, Volume 182, Issue 1, (pp. 237-28)”
 21. “Mancini, A. and Balercia, G. (2011). Coenzyme Q(10) in male infertility: physiopathology and therapy. Biofactors, Volume 37, Issue 5, (pp374-80)”
 22. “Talevi, R. et.al. (2013). Protective effects of in vitro treatment with zinc, d-aspartate and coenzyme q10 on human sperm motility, lipid peroxidation and DNA fragmentation. Reproductive Biology and Endocrinology, Volume 16, Issue 11, (pp.81)”
 23. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19666200”
 24. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22659579”
 25. “Roseff, S. (2002). Improvement in sperm quality and function with French maritime pine tree bark extract. Journal of Reproductive Medicine, Volume 47, Issue 10 (pp.821-4)”
 26. “Nikolova, V. et.al. (2007). Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox. Akush Ginekol (Sofiia), Volume 4, Issue 5, (pp. 7-12)”
 27. “Stanislavov, R. and Nikolova, V. (2003). Treatment of erectile dysfunction with Pycnogenol and L-arginine. Journal of Sex & Marital Therapy, Volume 29, Issue 3, (pp. 207-13)”
 28. “Hansen, J. and Deguchi, Y. (1996). Male fertility is linked to the selenoprotein phospholipid hydroperoxide glutathione peroxidase. Acta Veterinaria Scandinavica, Volume 37, Issue 1, (pp.19-30)”
 29. “Abbasi, A. et.al. (1980). Experimental zinc deficiency in man. Effects on testicular function. The Journal of Laboratory and Clinical Medicine, Volume 96, Issue 3, (pp.544-50)”
 30. “Caldamone, M. et.al. (1979). Seminal zinc and male infertility. Urology, Volume 13, Issue 3, (pp. 280-281)”
 31. “Chia, S. et.al. (2000). Comparison of zinc concentrations in blood and seminal plasma and the various sperm parameters between fertile and infertile men. Journal of Andrology, Volume 21, Issue 1, (pp. 53-57).”
 32. “Tikkiwal M. et.al. (1987). Effect of zinc administration on seminal zinc and fertility of oligospermic males. Indian Journal of Physiology Pharmacology, Volume 31, Issue 1, (pp. 30-34)”
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen