Wat is een sperma-onderzoek (SO)?

Bij een sperma-analyse worden een aantal van de meest-bepalende factoren voor de kwaliteit van het sperma bekeken. Het helpt bij het bepalen van de vruchtbaarheid van de man; niet alleen voor diegenen die een zwangerschap wensen, maar ook voor mannen die willen controleren of hun vasectomie geslaagd is.

Het onderzoek biedt een momentopname van de statistische vruchtbaarheid van een man, meestal met betrekking tot de vruchtbaarheidsrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het kan belangrijke informatie opleveren, maar geeft geen uitsluitsel over de mogelijke oorzaken van onvruchtbaarheid van de man.

De twee beschikbare meetmethodes bestaan uit een doe-het-zelf test of een laboratoriumanalyse. De doe-het-zelf test meet slechts enkele waarden en is bijzonder lastig in het gebruik. De resultaten kunnen dienen als uitgangspunt, maar de doe-het-zelf test is geen vervanging voor een volledige professionele laboratoriumanalyse uitgevoerd door vruchtbaarheidsspecialisten.

Sperma kan worden verzameld door middel van epididymale extractie, masturbatie, uit een condoom of door coïtus interruptus. Van de genoemde methodes geniet masturbatie over het algemeen ruim de voorkeur. De methode die wordt gekozen voor het verzamelen, en voor het onderzoek, kan van grote invloed zijn op het resultaat.

Wat wordt er gemeten bij een sperma-onderzoek?

Een sperma-onderzoek meet over het algemeen

 • het aantal zaadcellen, d.w.z. het aantal cellen per milliliter ejaculaat (meer),
 • de morfologie van het sperma, d.w.z. de vorm (meer)
 • motiliteit (vermogen om vooruit te zwemmen) van het sperma (meer)
 • de concentratie witte bloedlichaampjes,
 • hoeveelheid fructose in het sperma (meer),
 • totaal volume van het sperma (meer),
 • pH (meer),
 • de vloeibaarheidstijd (meer)

Een aantal factoren, zoals dieet, letsel aan de testikels, blootstelling aan hoge temperaturen en straling1 kunnen de resultaten van een sperma-onderzoek sterk beïnvloeden. De testresultaten van één en dezelfde man kunnen in de loop der tijd grote variaties laten zien2. Een test die een zogenaamd subfertiel resultaat laat zien moet daarom worden bevestigd door tenminste twee vervolgonderzoeken die ongeveer twee en vier weken later worden uitgevoerd3.

Het belang voor de vruchtbaarheid

Vanwege de probabilistische aard van de menselijke vruchtbaarheid zijn de waarden, die standaard bij sperma-onderzoeken worden gemeten, slechts enkele van de factoren die de kwaliteit van het sperma bepalen.

Men gaat er van uit dat 30 procent van de mannen met normale sperma-onderzoekswaarden, in feite een abnormale spermafunctie hebben4. Zij kunnen daarom grote moeite hebben met het verwekken van kinderen. Omgekeerd kunnen mannen met slechte sperma-onderzoeksresultaten in staat blijken kinderen te verwekken. Een kleine kans blijkt soms groot genoeg te zijn5

De NICE richtlijnen definiëren “lichte onvruchtbaarheid van de man” als een situatie waarin één of meer variabelen in twee of meer sperma-onderzoeken beneden de vijf procent zijn. In dat geval achten de richtlijnen de kans op een natuurlijke zwangerschap door middel van vaginale gemeenschap, binnen twee jaar, gelijk aan die van mensen die lijden aan een milde vorm van endometriose6.

Conclusie

Alhoewel één enkel sperma-onderzoek niet beslissend is, is het toch een essentiële stap in het bepalen van de vruchtbaarheid van de man, en daarmee ook die van het stel. Het is van het grootste belang dat beide partners voorgelicht worden over het belang van de resultaten en hun beperkte waarde voor interpretatie.

Het op natuurlijke wijze verhogen van de vruchtbaarheid van de man

Het sperma productieproces is bijzonder gevoelig voor externe factoren zoals letsel (hitte, ongeluk) en de mate waarin de cellen “in aanbouw” van energie en bouwstoffen worden voorzien. Ook zijn ze kwetsbaar voor oxidatieve stress.

Onderzoek heeft aangetoond dat oxidatieve stress waarschijnlijk de belangrijkste factor is bij verminderde vruchtbaarheid van de man en bij DNA-beschadigingen. Gelukkig kan deze factor vrij eenvoudig beïnvloed worden. Honderden wetenschappelijke studies hebben overtuigend aangetoond dat de kwaliteit van het sperma verviervoudigd kan worden door het innemen van bepaalde antioxidanten en sporenelementen zoals L-Carnitine, L-Arginine en Glutathione.

Deze bouwstoffen voor de vruchtbaarheid van de man vormen de basistherapie voor elk stel dat sneller zwanger wil worden, en dat zowel de kansen wil verhogen als de man z’n DNA beschermen tegen oxidatieve stress.

Wanneer moeten mannen overwegen voedingssupplementen in te nemen?

Vroeger werden zowel mannen als vrouwen door vruchtbaarheidsspecialisten aangeraden om, gedurende meerdere maanden, voedingssuplementen te nemen. Dit diende voornamelijk als voorbereiding op IVF en andere vruchtbaarheidstherapiën. Tegenwoordig worden ze, vanwege hun bewezen effectiviteit en betaalbaarheid steeds meer aanbevolen, voor alle vaders in spe, in het bijzonder wanneer ze 35 jaar of ouder zijn.

Wat zijn de voordelen van mannelijke vruchtbaarheidsvoedingstoffen?

 • Met een prijs van minder dan €50 per maand zijn de kosten voor mannelijke vruchtbaarheidsvoedingstoffen laag te noemen. Vergeleken met de hoge en onvoorspelbare kosten voor kunstmatige bevruchtingsbehandelingen en de indirecte kosten van het zwanger worden, is dit zeker het geval.
 • Deze voedingsstoffen zijn effectief in het verhogen van de belangrijkste indicatoren voor de kwaliteit van het sperma: aantal, motiliteit, morfologie, volume. Bovendien beschermen ze het DNA tegen oxidatieve schade.
 • De ingrediënten bestaan uit veilige voedingsupplementen met bewezen effectiviteit. Er zijn geen bekende bijwerkingen.
 • Deze voedingsstoffen hebben ook andere gunstige effecten, zoals hun bijdrage aan een goed functionerend immuunsysteem.

Alle mannelijke vruchtbaarheidsvoedingstoffen

Gecombineerde voedingssupplementen voor de vruchtbaarheid van de man

 

Voedingssupplementen voor de vruchtbaarheid van de man bevatten een groot aantal voedingsstoffen zodat er een krachtige vruchtbaarheidsverhogende pil ontstaat.

Maar let goed op, er zijn grote verschillen in kwaliteit en prijs. Zoek uit welke uw tijd en geld waard zijn.

 

Lees de vergelijkingstabel!

Bibliografie

 1. “Agarwal et.al. (2009) Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on human ejaculated semen: an in vitro pilot study, Fertility and Sterility, Volume 92, issue 4, (pp.1318-25)”
 2. “”Adequate Analysis Frequency”. Kokopelli Technologies. 2007. Retrieved 2007-08-11″
 3. “Weschler, Toni (2002). Taking Charge of Your Fertility(Revised ed.). New York: HarperCollins. p. 189. ISBN 0-06-093764-5″
 4. “Understanding Semen Analysis. Stonybrook, State University of New York. 1999. Retrieved 2007-08-05
 5. Essig, Maria G.; Edited by Susan Van Houten and Tracy Landauer, Reviewed by Martin Gabica and Avery L. Seifert (2007-02-20). “Semen Analysis”Healthwise. WebMD. Retrieved 2007-08-05
 6. Fertility: assessment and treatment for people with fertility problems
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen