Carnitine verbetert de vruchtbaarheid van de man door ondersteuning van het aantal spermacellen, de spermaconcentratie, -motiliteit, -morfologie en de integriteit van het nucleaire DNA.
L-carnitine wordt in praktisch elke cel van het lichaam aangetroffen. Het wordt verkregen uit de aminozuren lysine en methionine. Carnitine is eigenlijk de verzamelnaam voor een aantal verbindingen, waaronder L-carnitine, acetyl-L-carnitine, en propionyl-L-carnitine. Carnitine is betrokken bij de energieproductie en levert lange-keten vetzuren aan de mitochondriën en verwijdert afvalstoffen. Dit aminozuur heeft ook belangrijke antioxiderende eigenschappen. Het kan spermacellen helpen beschermen tegen oxidatieve stress.

Rood vlees is bijzonder rijk aan L-carnitine
Klinisch onderzoek: Verminderen lage L-carnitineniveaus de vruchtbaarheid van de man?
Aan de hand van een analyse van spermamonsters van 101 mannen bevestigden onderzoekers verschillen in de concentratie van L-carnitine in het seminaal plasma van vruchtbare en onvruchtbare mannen1.
Een ander onderzoek – uitgevoerd in het Fatemieh Hospital in Hamadan, Iran – bevestigde dat er een verband bestaat tussen lage L-carnitineniveaus en onvruchtbaarheid bij mannen2. In deze casestudy, werden de L-carnitineniveaus van 72 onvruchtbare en 80 vruchtbare mannen bepaald met behulp van een UV enzymatische test.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- Onvruchtbare mannen hadden statistisch gezien aanzienlijk lagere concentraties L-carnitine vergeleken met de vruchtbare controlegroep.
- Lage concentraties L-carnitine (gemiddelde waarde van 100.58) werden in verband gebracht met abnormale spermawaarden. Normale spermiogramresultaten hadden een gemiddelde L-carnitineniveau van 478.4.
- Er was een duidelijke statistisch positieve link tussen L-carnitineconcentraties in het seminaal plasma, het percentage motiele spermacellen, het aantal spermacellen en normale spermamorfologie.
Deze onderzoeken tonen aan dat dit aminozuur belangrijk is voor het ondersteunen van verschillende aspecten van gezond sperma. Carnitine is noodzakelijk voor het in stand houden van een gezonde spermadichtheid, -morfologie en -beweeglijkheid.
Klinisch onderzoek: Verbeteren L-carnitine- en L-acetylcarnitinesupplementen de vruchtbaarheid van de man?
Volgens onderzoek verricht door De Rosa et al. kunnen onvruchtbare mannen de gezondheid van hun sperma mogelijk verbeteren door het innemen van L-carnitine supplementen3.
Tijdens dit onderzoek kregen 170 onvruchtbare mannen gedurende zes maanden twee keer daags 500 mg L-aceltylcarnitine en 1 g L-carnitine toegediend. De concentraties van het seminale carnitine werden gemeten. De onderzoekers maten ook spermawaarden zoals motiliteit, aantal en DNA-integriteit.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- Na drie maanden werd bij alle deelnemers een verbeterde spermakwaliteit geconstateerd. Het totaal aantal spermacellen, de concentratie, motiliteit, morfologie en DNA-integriteit waren alle verbeterd.
- Na zes maanden van L-carnitinesupplementatie trad ook een duidelijke verbetering op in het vermogen van de spermacellen om tot het baarmoederhalsslijmvlies door te dringen.
Dit onderzoek onderstreept het belang van dit aminozuur voor het ondersteunen van de vruchtbaarheid van de man. Supplementatie kan spermawaarden verbeteren en de kans op bevruchting verhogen.
Klinisch onderzoek: Verlaagt L-carnitine de oxidatieve stress van spermacellen
De gezondheid van sperma kan negatief beïnvloed worden door de schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Een placebo-gecontroleerde, dubbel-blinde, gerandomiseerde test onderzocht de effecten van carnitine op de spermabeweeglijkheid en het vermogen oxyradicalen onschadelijk te maken4
Negenenvijftig patiënten ontvingen of L-carnitine, of acetyl-L-carnitine, of een combinatie van zowel acetyl-L-carnitine en L-carnitine, of een placebo.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- De combinatietherapie waarbij zowel acetyl-L-carnitine en L-carnitine werd toegediend leidde tot een verbetering van het vermogen oxyradicalen te neutraliseren en een verhoging van de motiliteit.
Dit onderzoek benadrukt het belang van dit aminozuur voor het minimaliseren van oxidatieve stress. Het sperma beschermen tegen vrije radicalen is essentieel voor het in stand houden van de vruchtbaarheid.
Klinisch onderzoek: Kan in vitro bevruchting baat hebben bij L-carnitine?
Tijdens de voorbereiding op een in vitro behandeling word sperma meestal geïncubeerd en gecentrifugeerd. Van deze procedures is bekend dat ze de kwaliteit van het sperma verminderen.
In één onderzoek bekeken de wetenschappers het effect van L-carnitine op de levensvatbaarheid van sperma. Ze concentreerden zich op DNA-oxidatie en spermamotiliteit na incubatie en centrifugering5.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- De spermamotiliteit verbeterde na incubatie en centrifugering als voor de centrifugering 0.5 mg ml (-1) L-carnitine werd toegevoegd.
- Noch de oxidatie van het sperma-DNA noch de spermalevensvatbaarheid werden beïnvloed door de toevoeging van dit aminozuur.
Dit onderzoek suggereert dat stellen die een in vitro-behandeling ondergaan profijt kunnen hebben van carnitinesupplementatie. Dit aminozuur kan een gezonde motiliteit van het sperma beschermen gedurende in vitro-incubatie en -centrifugering.
Bronnen van L-carnitine
Onder meer rood vlees, varkensvlees, zuivel, avocado’s, pinda’s asperges en tarweproducten zijn rijk aan L-carnitine. Rood vlees is de rijkste bron van deze verbinding.
Als u L-carnitine als supplement koopt wordt het merk “Carnipure®” aanbevolen vanwege de hoge zuiverheidsgraad dankzij een gepatenteerd fermentatieproces. Andere merken kunnen D-carnitine bevatten dat giftig is als het in hogere doses wordt ingenomen.
Carnitine ter verbetering van de vruchtbaarheid van de man

L-Carnitine is een krachtige vruchtbaarheidverhogende voedingstof voor de man, maar ook slechts één van verscheidene zogenaamde vruchtbaarheids-neutraceuticals. Klinisch onderzoek heeft consequent aangetoond dat:
We hebben daarom de beste combinatiesupplementen voor de vruchtbaarheid van de man in een heldere evaluatie naast elkaar gezet.
Aantal, motiliteit en morfologie versterkende voedingstoffen
Literatuurlijst
Literatuurlijst
- “Mataliotakis, I. et.al. (2000). L-Carnitine levels in the seminal plasma of fertile and infertile men: correlation with sperm quality. International Journal Fertility and Women’s Medicine, Volume 45, Issue 3, (pp. 236-240).” ↩
- “Sheikh, N. et.al. (2007) L-carnitine level in seminal plasma of fertile and infertile men. Journal of Research in Health Sciences, Volume 7, Issue 1, (pp. 43-8)” ↩
- “De Rosa, M. et.al. (2005). Correlation between seminal carnitine and functional spermatozoal characteristics in men with semen dysfunction of various origins. Drugs in R&D, Volume 6, Issue 1, (pp.1-9).” ↩
- “Balercia, M. et.al. (2005). Placebo-controlled double-blind randomized trial on the use of l-carnitine, l-acetylcarnitine, or combined l-carnitine and l-acetylcarnitine in men with idiopathic asthenozoospermia. Fertility and Sterility, Volume 84, Issue 3. (pp. 662-671).” ↩
- “Banihani S. et.al. (2012). Human sperm DNA oxidation, motility and viability in the presence of L-carnitine during in vitro incubation and centrifugation. Andrologia, Volume 44, Issue 1, (pp. 505-12).” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩