Onderzoek suggereert dat de zwangerschapsvitamine D een belangrijke rol speelt bij het ondersteunen van een gezond geboortegewicht en het beschermen van het sperma-DNA.
Vitamine D is de verzamelnaam voor een groep verbindingen die het lichaam helpen bij het opnemen van essentiele voedingstoffen. Zonder vitamine D is het lichaam niet in staat voedingstoffen zoals magnesium, calcium, ijzer, fosfor en zink goed te benutten.
Vitamine D3 (cholecalciferol) en vitamine D2 (ergocalciferol) zijn van groot belang voor de menselijke gezondheid. Naast de opname uit voedsel, wordt vitamine D in de huid uit cholesterol gesynthetiseerd onder invloed van zonlicht. Deze vitamine is noodzakelijk voor de ondersteuning van de algehele gezondheid en dus ook van de vruchtbaarheid.

Klinisch Onderzoek: Vitamine D en de vruchtbaarheid van vrouwelijke ratten
Een groot aantal dierexperimenten hebben het belang van vitamine D voor de vruchtbaarheid van vrouwelijke zoogdieren aangetoond. Één van die onderzoeken bestudeerde het effect van een tekort op het vermogen tot voortplanting, de vruchtbaarheid, en de foetale en neonatale ontwikkeling van vrouwelijke ratten. De ratten werden hetzij op een vitamine D-arm dieet hetzij op een vitamine D-rijk dieet gezet.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- Vergeleken met de controlegroep vertoonden de ratten die een vitamine D-arm dieet kregen een reductie van 75 procent in algehele vruchtbaarheid. Hun nesten waren 30 procent kleiner, en de neonatale groei was zwak.
Alhoewel de ratten met een vitamine D tekort nog steeds zwanger konden raken ging de kwaliteit van hun jongen achteruit. Andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd, de ratten hadden grote moeite normale rijpe eicellen te ontwikkelen en vertoonden een slechte ontwikkeling van de baarmoeder.1.
Klinisch Onderzoek: Vitamine D ondersteunt een gezond geboortegewicht
Er bevinden zich vitamine D receptoren in de baarmoeder, placenta en eileiders. Calcitriol, een actieve vorm van deze vitamine, is noodzakelijk voor de synthese van oestrogeen en speelt een rol bij het innestelen van het embryo. Deze verbinding is ook van belang voor het beschermen van de baarmoeder en de placenta tijdens de zwangerschap. Het versterkt het immuunsysteem en ondersteunt een gezonde zwangerschap.
Een onderzoek verricht door Gernand et al, was er op gericht te bepalen wat het verband is tussen de vitamine D-niveaus van moeders en het gewicht van hun placenta’s en pasgeboren baby’s2. In totaal namen of 2.146 zwangere vrouwen aan het onderzoek deel.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- Vrouwen met lage concentraties vitamine D in hun bloed gedurende het eerste trimester hadden een twee keer zo groot risico op het baren van kinderen met een laag geboortegewicht.
- De kinderen van vrouwen met een gezond vitamine D-niveau hadden gemiddeld een hoger geboortegewicht.
Dit onderzoek bevestigt dat vitamine D belangrijk is voor het ondersteunen van een gezonde ontwikkeling van de foetus. Lage concentraties van deze vitamine beperken de groei van de zich ontwikkelende baby, wat leidt tot een lager geboortegewicht. Zwangerschapscomplicaties zoals hoge bloeddruk, zwangerschapssuiker en pre-eclampsie worden ook in verband gebracht met te lage vitamine D-niveaus3.
Vitamine D en de vruchtbaarheid van de man
Er is steeds meer bewijs dat vitamine D ook voor de vruchtbaarheid van de man van groot belang is. Zowel in mannelijk als in vrouwelijk reproductief weefsel zijn enzymen aangetroffen die gespecialiseerd zijn in het metaboliseren van vitamine D4.
Een vroeg onderzoek door Corbett et al stelde vast dat menselijke spermacellen receptoren hebben voor vitamine D5. Deze receptoren concentreren zich in het middengedeelte en de kop van de spermacel. Wetenschappers geloven dat deze vitamine een essentiele rol speelt in het stabiliseren van de chromosomale structuur en de regulering van de DNA fragmentatie6.
De beste bronnen van vitamine D
Voedingsmiddelen zoals verrijkte granen, soyaproducten, schaaldieren, vis, eieren, zuivel en paddenstoelen zijn goede bronnen van vitamine D. De concentratie van deze vitamine in het lichaam kan ook verhoogd worden door tijd door te brengen in de zon.
Samenvatting
Vitamine D speelt aantoonbaar een grote rol in de groei en ontwikkeling van ongeboren baby’s. Er is ook bewijs dat deze vitamine van belang kan zijn voor de gezondheid van zwangere vrouwen. Andere onderzoeken suggereren dat sperma van deze vitamine afhankelijk zou kunnen zijn voor de bescherming van het sperma-DNA tegen oxidatieve stress.
Vitamine D voor het verbeteren van de vruchtbaarheid van de man

Vitamine D is een krachtige vruchtbaarheidverhogende voedingstof voor mannen en vrouwen, maar ook slechts één van verscheidene zogenaamde vruchtbaarheids-neutraceuticals. Klinisch onderzoek heeft consequent aangetoond dat:
We hebben daarom de beste combinatiesupplementen voor de vruchtbaarheid van de man in een heldere evaluatie naast elkaar gezet.
Sperma-verbeterende vruchtbaarheidsvoedingstoffen
Literatuurlijst[/vc_column_text]
- “Yoshizawa T, et.al. (1997). Mice lacking the vitamin D receptor exhibit impaired bone formation, uterine hypoplasia and growth retardation after weaning. Nature Genetics, Volume 16, (pp. 391–6).” ↩
- “Gernand, A. et.al. (2013). Maternal Serum 25-Hydroxyvitamin D and Measures of Newborn and Placental Weight in a U.S. Multicenter Cohort Study. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Volume 98, Issue 1.” ↩
- “Bodnar L. et.al. (2007). Maternal vitamin D deficiency increases the risk of preeclampsia. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Volume, 92, Issue 9, (pp. 3517-22).” ↩
- “Lerchbaum, E. and Obermayer-Pietsch, B. (2012). Vitamin D and fertility: a systematic review. European Journal of Endocrinology, Volume 166, Issue 5, (pp. 765-78).” ↩
- “Corbett, S. et.al. (2006). Vitamin D receptor found in human sperm, Urology, Volume 68, Issue 6, (pp. 1345-9).” ↩
- “Aquila, S. et.al. (2008). “Human sperm anatomy: ultrastructural localization of 1alpha,25-dihydroxyvitamin D receptor and its possible role in the human male gamete. Journal of Anatomy, Volume 213, Issue 5, (pp. 555-84).” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩