Voedingstoffen spelen een sleutelrol bij de vruchtbaarheid van de vrouw en de zwangerschap. Er zijn een aantal essentiële voedingstoffen die helpen de kans op bevruchting en de ontwikkeling van een gezonde baby te verhogen.

Zonder voldoende voedingstoffen kan het lichaam niet goed functioneren. Dit kan een negatief effect hebben op de gezondheid en vitaliteit. Ook de reproductieve processen zijn voor een effectief verloop afhankelijk van bepaalde aminozuren, mineralen, vitaminen en sporenelementen.

De effecten van voedingstoffen op de vruchtbaarheid van de vrouw bestrijken een breed scala. Een tekort aan bepaalde voedingstoffen kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid maar heeft vaak ook nog andere gevolgen. Alhoewel het mogelijk is in verwachting te raken, kunnen tekorten aan bepaalde voedingstoffen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de foetus en geboorteafwijkingen veroorzaken. Er bestaan ook risico’s voor de gezondheid van de moeder.

Essentiële voedingstoffen voor het ondersteunen van de vruchtbaarheid van de vrouw

Koper

Het sporenelement koper draagt bij aan een gezonde stofwisseling en hormoonhuishouding. Als het lichaam een tekort of een overschot aan koper heeft kan dit de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met lage concentraties koper in het bloed vaak verminderd vruchtbaar zijn. Dit wordt toegeschreven aan verstoringen van het oestrogeemetabolisme.

Lees verder

Foliumzuur

Foliumzuur is misschien wel één van de bekendste voedingstoffen waarvan het belang voor de zwangerschap benadrukt wordt. Deze B-vitamine is essentieel voor de gezonde celdeling van een zich ontwikkelende baby. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot afwijken aan de neuraalbuis, ruggenmerg en hersenen. Het is belangrijk dat vrouwen die in verwachting willen raken hun inname van foliumzuur verhogen. Hogere concentraties foliumzuur zijn gedurende de eerste fase van de zwangerschap van groot belang voor een gezonde ontwikkeling van de baby.

Lees verder

IJzer

Er bestaat een sterk verband tussen lage ijzerconcentraties en onvruchtbaarheid bij vrouwen. Een gebrek aan ijzer kan leiden tot anovulatie. Het in stand houden van gezonde ijzerconcentraties kan helpen het risico op ovulatieproblemen te verminderen. Te lage ijzerconcentraties worden ook in verband gebracht met lage geboortegewichten. Ijzer is noodzakelijk voor de groei van de foetus en placenta. Het is van belang de concentratie ijzer gedurende de gehele zwangerschap te reguleren. Een gebrek c.q. een teveel aan ijzer kan tot complicaties leiden.

Lees verder

Omega 3-vetzuren

Deze essentiële vetzuren zijn van belang voor zowel de vruchtbaarheid als voor de gezonde ontwikkeling van de baby gedurende de zwangerschap. Onderzoek wijst erop dat omega 3-vetzuren een rol kunnen spelen bij het verlengen van de reproductieve levensduur van de vrouw. Dit onderzoek is gebaseerd op dierproeven en moet nog verder getest worden. Ander onderzoeken kwamen tot de conclusie dat het verhogen van de omega 3-vetzuurinname tijdens IVF/ICSI behandelingen de vruchtbaarheid en embryonale groei kan versterken. Tijdens de zwangerschap kunnen deze essentiële vetzuren de foetus helpen beschermen tegen oxidatieve stress en gezonde geboortegewichten bevorderen.

Lees verder

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die oxidatieve stress vermindert en invloed kan hebben op de vruchtbaarheid van de vrouw. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C-supplementen vrouwen kunnen helpen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan.

Lees verder

Vitamine D

Deze groep verbindingen, die vaak de zonnevitamine wordt genoemd, speelt een sleutelrol bij de opname door het lichaam van sporenelementen en andere essentiële voedingstoffen. Onderzoek bij dieren heeft uitgewezen dat Vitamine D de vruchtbaarheid van de vrouw beïnvloed. Vrouwelijke ratten die leiden aan een vitamine D-tekort hebben grote moeite gezonde nakomelingen voort te brengen. Bij mensen is aangetoond dat vitamine D belangrijk is voor gezonde zwangerschappen en een normale ontwikkeling van de foetus. Vrouwen met lage concentraties vitamine D lopen een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap en op kleinere baby’s.

Lees verder

Vitamine E

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan baat kunnen hebben bij vitamine E-supplementen. Deze vitamine verbetert de endometriale respons door zijn eigenschappen als antioxidant en antistollingsmiddel. Vitamine E ondersteunt ook een gezonde ontwikkeling van de foetus.

Lees verder

Zink

Het in stand houden van de juiste hormonale concentraties is afhankelijk van zink. Daardoor is dit sporenelement bijzonder belangrijk voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Gedurende de gehele zwangerschap kunnen lage concentraties zink niet alleen problemen met de foetale ontwikkeling veroorzaken maar ook complicaties tijdens de bevalling.

Lees verder

Verhoging van de inname van voedingstoffen ter ondersteuning van de vruchtbaarheid van de vrouw

De effecten van voedingstoffen op de vruchtbaarheid van de vrouw zijn van groot belang. Begrijpen hoe voedingsstoffen de voortplanting en de ontwikkeling van een baby beïnvloeden kan vrouwen helpen bij het maken van gezondere levensstijlkeuzes. Er voor zorgen dat het lichaam kan beschikken over essentiële voedingstoffen kan de vruchtbaarheid verhogen en de ontwikkeling van een gezonde baby en een gezonde zwangerschap ondersteunen.

Het is eenvoudig mensen aan te moedigen voldoende verse producten te eten voor het in stand houden van gezonde concentraties aan essentiële voedingstoffen, maar in de praktijk is dit niet altijd eenvoudig. Drukke dagelijkse schema’s en verschillende levensstijlen kunnen leiden tot hogere behoeften aan voedingstoffen. Dit effect kan sterker zijn als het dieet slecht is. En de reproductie gezondheid kan daar onder te lijden hebben.

Veel vruchtbaarheidsspecialisten moedigen vrouwen aan supplementen te overwegen voor het in stand houden van een gezonde vruchtbaarheid en het verhogen van hun kansen op een zwangerschap. Het is een betaalbare, effectieve en makkelijke manier om er voor te zorgen dat het lichaam die voedingstoffen binnen krijgt die het in deze belangrijke periode nodig heeft. Er zijn veel verschillende formules speciaal samengesteld voor het ondersteunen van de reproductieve gezondheid en een normale foetale ontwikkeling.

Het is belangrijk dat u met uw arts overlegt voordat u een supplement uitkiest. Sommige supplementen zijn beter voor vrouwen die zwanger proberen te raken, terwijl andere meer geschikt zijn voor vrouwen die al in verwachting zijn. Het wordt niet aanbevolen een algemene multi-vitamine in te nemen, aangezien een teveel aan sommige voedingstoffen nadelige effecten kan hebben tijdens een zwangerschap. Met het juiste supplement en positieve veranderingen in levensstijl is het daarentegen mogelijk een goede reproductieve gezondheid te ondersteunen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.