Onderzoek heeft aangetoond dat het aminozuur arginine essentieel is voor het ondersteunen van de spermamotiliteit en het in stand houden van de vruchtbaarheid van de man. Dit aminozuur helpt ook bij het bevorderen van stijvere erecties.
Het niet-essentiële aminozuur arginine vervult meerdere rollen in het menselijk lichaam. Het speelt een rol bij de celdeling, het immuunsysteem, het wondgenezingsproces en de hormoonregulering. Een van de sleutelrollen van dit aminozuur is dat het de enige precursor is bij de productie van stikstofoxide (NO), een vaatverwijdende stof.
NO is een krachtige neurotransmitter die de bloedsomloop in het lichaam reguleert en het mogelijk maakt dat energie en voedingstoffen geleverd kunnen worden waar en wanneer ze nodig zijn. De vruchtbaarheid van de man en ook zijn seksuele functioneren worden daarom sterk beïnvloed door de beschikbaarheid van arginine, en in het verlengde daarvan NO, in het lichaam.
Klinisch onderzoek: Ondersteunt L-arginine de motiliteit van sperma
In de jaren zeventiger bevestigden onderzoekers dat het dagelijks innemen van 4-8 g arginine het aantal, de concentratie en de motiliteit van spermacellen kon helpen verbeteren1.
In een meer recent onderzoek onderzochten Scibona et al. de effecten van argininesupplementen op een groep onvruchtbare mannen2. Veertig onvruchtbare mannen namen aan het onderzoek deel. Alle deelnemers vertoonden een normaal aantal spermacellen (> 20 miljoen/ml), maar de motiliteit was gering (< 50%). De onderzoekers sloten immunologische problemen en infecties uit als oorzaak van deze slechte motiliteit. Deze asthenospermische mannen kregen gedurende een periode van zes maanden dagelijks 80 ml van een 10 % arginine-HCL oplossing toegediend.

Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- Na zes maanden van argininesupplementatie werd er bij de studiegroep een duidelijke toename in spermamotiliteit waargenomen.
- Er werden geen negatieve bijwerkingen waargenomen.
Deze resultaten bevestigen het belang van arginine voor de motiliteit van het sperma. Voor een goede spermamotiliteit is de aanwezigheid van de drie polyamines putrescine, spermidine and spermine een vereiste. Arginine is essentieel voor de productie van deze drie stoffen3. Spermine stabiliseert en beschermt het DNA in de spermatozoïden en verhoogt het volume van het ejaculaat4.
Klinisch onderzoek: Is L-arginine een remedie voor erectiele disfunctie (Impotentie)?
Omdat NO direct uit arginine verkregen wordt, ondersteunt dit aminozuur indirect de de erectiele functie. Supplementen die dit aminozuur bevatten worden vaak aanbevolen door vruchtbaarheidsspecialisten voor de behandeling van erectiele disfunctie.
Een uit 1999 daterende studie onderzocht de effecten van argininesupplementen op mannen die leden aan organische erectiestoornissen (ED)5. Dit willekeurig gemaakte, dubbel-blinde, placebo-gecontroleerde onderzoek duurde zes weken. In totaal namen 52 mannen met een diagnose erectiele disfunctie deel aan het onderzoek. De mannen ontvingen of een placebo of een dagelijkse dosis van 5 g arginine na een voorbereidende placebo-periode van twee weken.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- Patiënten die een verbeterde seksuele functie melden hadden hogere stikstofoxideniveaus in hun bloed als gevolg van het innemen van argininesupplementen. Deze resultaten waren alleen van toepassing op mannen die eerder lage NO-niveaus hadden.
Deze studie is er slechts één van een groter aantal die allen de voordelen bevestigden van het gebruik van arginine bij het behandelen van erectiele disfunctie67. Door het verbeteren van het lichaamsvermogen om vaatverwijding te reguleren is het beter in staat erecties in stand te houden. Dit verbetert indirect de vruchtbaarheid door het mogelijk maken van regelmatigere geslachtsgemeenschap.
Klinisch onderzoek: Verbetert dennenschorsextract de resultaten van L-arginine bij het behandelen van erectiele disfunctie?
Extract van de schors van de zeeden (Pinus pinaste) versterkt aantoonbaar de werking van arginine. Dennenschorsextract, commercieel bekend onder de naam pycnogenol, kan oxidatieve stress verminderen en het lichaam in staat stellen beter gebruik te maken van de beschikbare arginine8.
In een onderzoek uit 2003, onderzochten wetenschappers het gebruik van arginine en pycnogenol bij de behandeling van erectiele disfunctie. Veertig mannen die leden aan erectiestoornissen namen deel aan een onderzoek van drie maanden. Gedurende de eerste maand ontvingen de patiënten 1,7 g arginine per dag. Gedurende de tweede maand ontvingen de patiënten ook nog eens tweemaal daags 40 mg pycnogenol. Deze pycnogenoldosering werd in de derde maand verhoogd naar driemaal daags (in totaal 120 mg per dag.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- Na de eerste maand meldde een statistisch onbeduidend aantal patiënten (5%) een normale erectiele functie.
- Na de introductie van pycnogenol gedurende de tweede maand meldden 80 % van de patiënten een normale erectiele functie.
- Aan het eind van de behandeling van drie maanden meldden 92.5% van de patiënten een normale erectie.
- Er werden tijdens het onderzoek geen negatieve bijwerkingen gemeld.
Dit onderzoek suggereert dat de voordelen van argininesupplementen verder worden versterkt door het tegelijkertijd innemen van pycnogenol. De combinatie van arginine en pycnogenol kan een effectieve behandeling bieden voor erectiele disfunctie.
Bronnen van arginine
Enkele van de beste bronnen van dit aminozuur zijn vis, schaal- en schelpdieren, tahoe, sesamzaadjes, spinazie, varkensvlees, kalkoen, zuivel en rundvlees.
Samenvatting
Arginine ondersteunt de vruchtbaarheid van de man op directe en indirecte wijze. Dit aminozuur helpt de motiliteit van het sperma in stand houden door middel van de productie van de belangrijke polyamines putrescine, spermidine and spermine. Arginine kan ook helpen bij de behandeling van erectiestoornissen door een verhoogde beschikbaarheid van stikstofoxide.
Onderzoek suggereert dat de positieve werking van arginine verder versterkt kan worden door het toevoegen van dennenschorsextract.
Arginine gebruiken om de vruchtbaarheid van de man te verbeteren

Arginine is een krachtige vruchtbaarheidverhogende voedingstof voor de man, maar ook één van verscheidene zogenaamde vruchtbaarheids-neutraceuticals. Alhoewel arginine een positief effect heeft op het aantal spermacellen en hun motiliteit, biedt het geen bescherming tegen oxidatieve schade.
Klinische onderzoeken hebben consequent aangetoond dat:
We hebben daarom de beste combinatiesupplementen voor de vruchtbaarheid van de man in een heldere evaluatie naast elkaar gezet.
Andere spermavolume en -motiliteit verhogende voedingstoffen
Literatuurlijst
- “Schachter, J. et. al. (1973) Treatment of oligospermia with the amino acid arginine. Journal of Urology, Volume 110, (pp. 311-13).” ↩
- “Scibona, M. et. al. (1994). L-arginine and male fertility, The Italian Journal of Urology and Nephrology, Volume 46, Issue 4, (pp.251-3).” ↩
- “Mendez, J. and Hernandez, M. (1993). Effect of L-arginine and polyamines on sperm motility, Mexican Journal of Obstetrics, Volume 61 (pp.229-34).” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation”, e-SPEN, the European e-Journal of Clinical nutrition and Metabolism” ↩
- “Chen, J. et. al. (1999). Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study, BJU International, Volume 83, Issue 3, (pp. 269-73).” ↩
- “Klotz, T. et. al. (1999). Effectiveness of oral L-arginine in first-line treatment of erectile dysfunction in a controlled crossover study, Urologia Internationalis, Volume 63, Issue 4, (pp.220-3).”. ↩
- “Zorgniotti, A. and Lizza, A. (1994). Effect of large doses of the nitric oxide precursor, L-arginine, on erectile dysfunction, International Journal of Impotence Research, Volume 6, Issue 1 (pp.33-5).” ↩
- “Enseleit, F. et. al. (2012) Effects of Pycnogenol on endothelial function in patients with stable coronary artery disease: a double-blind, randomized, placebo-controlled, cross-over study, European Heart Journal, Volume 33, Issue 13, (pp. 1589-97).” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩