Onderzoek suggereert dat omega 3-vetzuren een belangrijke rol kunnen spelen bij het verlengen van de re-productieve levensfase. Deze vetzuren zijn ook essentieel voor het ondersteunen van een gezonde ontwikkeling van de baby.
Omega 3-vetzuren zijn van belang voor een breed scala aan functies bij zoogdieren. Ze spelen in rol in het metabolisme, het immuunsysteem, de hersenfunctie, de vruchtbaarheid en andere essentiële systemen. Deze vetzuren hebben niet allen voordelen voor de bevruchtingsfase maar ondersteunen ook een gezonde zwangerschap.
Omega 3-vetzuren kunnen de reproductieve levensfase verlengen.
In 2013 publiceerden Nehea et al. een verslag van hun onderzoek naar omega 3-vetzuren en hun invloed op de voortplanting bij ratten1. De onderzoekers wilden het effect van een omega 3-rijk dieet op de kwaliteit van de eicellen en de reproductieve functie bij ratten evalueren. Ze wilden daarnaast proberen vast te stellen of een omega 3-rijk dieet veilig was voor consumptie op de lange termijn.
Geslachtsrijpe vrouwelijke ratten kregen of een dieet rijk aan omega 3-vetzuren, een dieet rijk aan omega 6-vetzuren of een controledieet toegediend. Het controledieet was arm aan omega 3- en omega 6-vetzuren. De ratten werden ook gefokt om hun respectievelijke reproductieve potentieel te bepalen. Opeenvolgende generaties vrouwelijke ratten kregen hetzelfde dieet als hun ouders en het fokprogramma werd met dezelfde randvoorwaarden voortgezet.

Resultaat
Het resultaat van het onderzoek was dat:
- Supplementatie met omega 3-vetzuren de kwaliteit van de oöcyt (het onrijpe ei, oftewel de eicel) verhoogde.
- Supplementatie met omega 6-vetzuren de kwaliteit van de oöcyt verlaagde.
- De reproductieve functie van de ratten die een omega 3-rijk dieet kregen werd versterkt.
- De reproductieve functie van de ratten die een omega 6-rijk dieet kregen af nam.
- Een dieet rijk aan omega 3-vetzuren veilig was voor consumptie gedurende meerdere generaties.
Dit onderzoek leverde bewijs op dat omega 3-vetzuren een gezonde re-productieve functie ondersteunen. Deze essentiële vetzuren kunnen de re-productieve levensfase van vrouwelijke ratten verlengen zonder negatieve neveneffecten. Een dieet rijk aan omega 6-vetzuren kan de re-productieve gezondheid verminderen. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of een dieet rijk aan omega 3-vetzuren de re-productieve levensfase van vrouwen kan verlengen.
IVF-behandelingen kunnen profiteren van omega 3-supplementen
Een ander wetenschappelijk onderzoek uit 2011 onderzocht de effecten van omega 3-vetzuren in de voeding op de resultaten van IVF en ICIS behandelingen2. In totaal 235 vrouwen die een ICSI/IVF-behandeling ondergingen namen aan het onderzoek deel. In de vier weken voorafgaand aan de vruchtbaarheidsbehandeling werd er informatie over de voeding verzameld. Voor elke deelnemer werd de totale inname van omega 3- en omega 6-vetzuren berekend.
Resultaat
Het resultaat van het onderzoek was dat:
- Een hoge inname van omega 3-vetzuren de basislijnconcentraties estradiol (E2) verhoogde. Estradiol is van vitaal belang voor de ontwikkeling en instandhouding van vrouwelijke voortplantingsweefsels.
- De morfologie van het embryo word verbeterd door een hogere inname van omega 3-vetzuren.
Dit onderzoek benadrukt een positieve correlatie tussen vruchtbaarheid, embryonale ontwikkeling en omega 3-vetzuren. Naar aanleiding van deze bevindingen, bevelen Hammiche et al aan dat vrouwen die een IVF/ICSI behandeling ondergaan hun dagelijkse inname van omega 3 via de voeding verhogen voor een verbeterde vruchtbaarheid en embryonale ontwikkeling.
Omega 3-vetzuren en embryonale ontwikkeling
Een zich ontwikkelende foetus heeft voor de groei hoge concentraties vetzuren nodig3. In recente onderzoeken bij dieren, onderzochten wetenschappers de effecten van omega 3-supplementen op de groei van de placenta en de foetus bij ratten. Jones et al wilden vaststellen of omega 3-vetzuren oxidatieve stress in de placenta konden verminderen4. De ratten ontvingen vanaf de eerste dag van de zwangerschap of een omega 3-rijk dieet of een omega 3-voedingssupplement. Er werden weefselmonsters verzameld op het moment dat de zwangerschap bijna voldragen was.
Resultaat
Het resultaat van het onderzoek was dat:
- De ratten die omega 3-supplementen ontvingen een toename vertoonden van 12 % in de groei van de placenta en 6 % in de groei van de foetus.
- Oxidatieve schade indicatoren, dat wil zeggen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen, afnamen bij de ratten die omega 3-supplementen ontvingen.
Dit onderzoek suggereert dat een toename in de inname van omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap kan helpen bij het ondersteunen van een gezond geboortegewicht en bescherming kan bieden tegen oxidatieve stress. Alhoewel deze resultaten betrekking hebben op ratten, zijn ze hoogstwaarschijnlijk ook van toepassing op mensen. Meer op mensen gebaseerd onderzoek is noodzakelijk om deze resultaten te kunnen bevestigen.
Voedingsmiddelen rijk aan omega 3-vetzuren
Goede bronnen van omega 3-vetzuren zijn onder meer walnoten, sojabonen, vlaszaad, tahoe, garnalen, sardientjes, zalm, courgettes, bloemkool en spruitjes.
Samenvatting
Omega 3-vetzuren zijn van belang voor een heel scala aan functies in het menselijk lichaam. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat deze vetzuren kunnen helpen bij het verbeteren van de reproductieve gezondheid en het verlengen van de reproductieve levensfase. Omega 3 ondersteunt tevens de gezonde ontwikkeling van embryo en foetus. De antioxidatieve eigenschappen van deze vetzuren verminderen oxidatieve stress in de placenta en beschermen zo de zich ontwikkelende foetus. De inname van omega 3-vetzuren dient te worden verhoogd vóór de bevruchting en gedurende de zwangerschap en de borstvoeding.
Vruchtbaarheidsverhogende voedingsstoffen
Voor haar
Voor hem
Literatuurlijst
- “Nehea, D. et.al. (2013). Prolonging the female reproductive lifespan and improving egg quality with dietary omega-3 fatty acids. Aging Cell, Volume 11, Issue 6, (pp. 1046-54).” ↩
- “Hammiche, F. et.al. (2011). Increased preconception omega-3 polyunsaturated fatty acid intake improves embryo morphology. Fertility and Sterility, Volume 95, Issue 5, (pp. 1820-3).” ↩
- “Jones, M., Mark, P., and Waddel, B. (2014). Maternal dietary omega-3 fatty acids and placental function. Reproduction, Volume 147, Issue 5.” ↩
- Jones, M. et.al (2013). Maternal dietary omega-3 fatty acid supplementation reduces placental oxidative stress and increases fetal and placental growth in the rat. Biology of Reproduction, Volume 88, Issue 2, (pp 37).” ↩