Zink heeft meerdere voordelen voor de vruchtbaarheid: voor mannen is het een essentieel sporenelement voor de productie van gezond sperma. Voor vrouwen is het zowel voor als tijdens de zwangerschap van belang, zowel voor zichzelf als ook voor de zich ontwikkelende baby.
Zink (Zn) is een essentieel sporenelement voor de menselijke voeding. Het is een integraal onderdeel van veel enzymatische systemen, waaronder het DNA-polymerase complex. Daardoor is het cruciaal voor succesvolle menselijke voortplanting. Het is ook een belangrijke katalysator.
Een tekort aan zink kan leiden tot een hormonale onbalans en een verstoorde celdeling. Dit heeft rechtstreekse negatieve implicaties voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.

Zink en de vruchtbaarheid van de man
Zink word in hoge concentraties aangetroffen in het sperma omdat het onmisbaar is bij de synthese van het spermamembraan en de staart. Onderzoek heeft zelfs een correlatie aangetoond tussen lage zinkconcentraties in het seminaal plasma en onvruchtbaarheid bij mannen1.
Wanneer het mannelijk reproductief systeem een tekort aan zink heeft kan dit tot allerlei vruchtbaarheidsaandoeningen leiden. Zonder voldoende Zink is een normale rijping van het sperma niet mogelijk. Daardoor mist het de kracht en motiliteit die voor bevruchting noodzakelijk zijn. Daarnaast kunnen testosterongehaltes ook negatief beïnvloed worden vanwege de rol die zink speelt bij de hormoonproductie.
Er bestaat een verhoogd risico op miskramen veroorzaakt door chromosomale gebreken als gevolg van te lage zinkconcentraties.
In één onderzoek, bestudeerden de wetenschappers de relatie tussen zinkconcentraties in het seminaal plasma en de spermakwaliteit van vruchtbare en onvruchtbare mannen2. Onder de deelnemers aan het onderzoek waren 107 mannen waarvan de oorzaak van hun onvruchtbaarheid onbekend was en 103 vruchtbare mannen waarvan de vrouwen tijdens het onderzoek zwanger waren. Atomaire absorptie spectroscopie werd toegepast om de zinkconcentraties in het seminaal plasma te bepalen. Het sperma werd ook onderzocht op dichtheid, motiliteit en levensvatbaarheid.
Resultaat
De uitkomst van dit onderzoek was dat
- De zinkconcentraties in het seminaal plasma aanzienlijk lager waren bij de onvruchtbare mannen vergeleken met de vruchtbare mannen.
- Met uitzondering van het spermavolume, vertoonden de onvruchtbare mannen aanzienlijk lagere spermawaarden vergeleken met de vruchtbare mannen.
- Er was een sterke correlatie tussen spermadichtheid, -levensvatbaarheid en -motiliteit en zinkconcentraties in het seminaal plasma.
Zink en de vruchtbaarheid van de vrouw
Zink speelt ook een rol bij het reguleren van de vrouwelijke reproductieve hormonen omdat het nodig is bij de synthese van zowel oestrogeen als progesteron. Zonder dit sporenelement kan de resulterende hormonale onbalans tot verminderde vruchtbaarheid leiden door
- onregelmatige menstruatie
- verminderde functie van de eileiders. Aangezien zink nodig is voor het metaboliseren van eiwit, kan de rijping van de eicellen verstoord worden.
- suboptimale vloeistofniveaus in de follikels, die zink nodig hebben om de eicel door de eileiders te transporteren.
Gezonde zwangerschappen ondersteunen met zink
Zink is ook van belang gedurende de zwangerschap zelf. Een onderzoek dat de zinkconcentraties in vrouwen tijdens hun eerste zwangerschap bestudeerde bevestigde een correlatie tussen zink en gezonde zwangerschappen5. In totaal 84 nieuwe moeders namen deel aan het onderzoek dat meerdere aspecten van de bevalling en de gezondheid van de baby beoordeelde.
Resultaat
De uitkomst van dit onderzoek was dat
- Vrouwen die met complicaties te maken kregen, zoals atonische bloedingen of een abnormale bevallin,g bleken vroeg in hun zwangerschap aanzienlijk gereduceerde zinkconcentraties in hun bloedwei te hebben vertoond.
- Vrouwen die hun baby’s vroegtijdig ter wereld brachten vertoonden vroeg in hun zwangerschap aanzienlijk gereduceerde zinkconcentraties in hun bloedwei.
- Een van deze baby’s kwam ter wereld met een aangeboren hartkwaal. Van alle deelnemers vertoonde deze moeder de laagste zinkconcentratie in haar bloedwei. Er waren verder geen abnormale bevindingen.
- Vrouwen met normale bevallingen en gezonde baby’s hadden aanzienlijk hogere zinkconcentraties in hun bloedwei vergeleken met de andere deelnemers aan het onderzoek.
Dit onderzoek suggereert dat een zinktekort een negatief effect kan hebben op de bevalling en de ontwikkeling van de foetus.
Bronnen van zink
Schelp- en schaaldieren en zeevis zijn één van de beste bronnen van zink. Andere goede bronnen zijn lamsvlees, kip, varkensvlees, rundvlees, spinazie, cashewnoten, pompoenpitten, paddestoelen en bonen.
Samenvatting
Zink is een sporenelement waar uitgebreid onderzoek naar gedaan is. Het is van grote betekenis voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Zonder afdoende zinkconcentraties wordt de ontwikkeling van sperma en eicellen verstoord. lage zinkconcentraties worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid en complicaties tijdens de zwangerschap.
Zink voor spermamotiliteit en DNA-bescherming

Zink is een krachtige voedingstof voor het verhogen van de vruchtbaarheid van de man, maar slechts één van meerdere zogeheten vruchtbaarheids-neutraceuticals die de vruchtbaarheid van de man verhogen op verschillende, elkaar aanvullende manieren. Klinisch onderzoek heeft consequent aangetoond datdat
We hebben daarom de beste combinatiesupplement voor de vruchtbaarheid van de man in een heldere evaluatie met elkaar vergeleken.
Meer spermamotiliteit verhogende vruchtbaarheidsvoedingstoffen voor de man
Literatuurlijst
- “Caldamone, M. et.al. (1979). Seminal zinc and male infertility. Urology, Volume 13, Issue 3, (pp. 280-281).” ↩
- Chia, S. et.al. (2000). Comparison of zinc concentrations in blood and seminal plasma and the various sperm parameters between fertile and infertile men. Journal of Andrology, Volume 21, Issue 1, (pp. 53-57).” ↩
- “Abbasi, A. et.al. (1980). Experimental zinc deficiency in man. Effects on testicular function. The Journal of Laboratory and Clinical Medicine, Volume 96, Issue 3, (pp.544-50).” ↩
- “Tikkiwal M. et.al. (1987). Effect of zinc administration on seminal zinc and fertility of oligospermic males. Indian Journal of Physiology Pharmacology, Volume 31, Issue 1, (pp. 30-34).” ↩
- “Jameson, S. (1976). Zinc and copper in pregnancy, correlations to fetal and maternal complications. Acta Medica Scandinavica, Volume 200, Issue S593, (pp. 5-20).” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩