Onderzoek heeft aangetoond dat dennenschorsextract de gezondheid van het sperma kan helpen verhogen. Wanneer het in combinatie met het aminozuur L-arginine wordt gebruikt, helpt het ook bij het verbeteren van de erectie.
De laatste jaren is er groeiende belangstelling voor de eigenschappen van plantenextracten met een hoog gehalte aan polyfenolen, zoals extracten van dennenschors, druivenpitten of groene thee.
De primaire actieve verbindingen in deze plantenextracten behoren tot een groep genaamd proanthocyaniden. Deze plantenextracten hebben een sterk antioxidatieve werking.
Ze helpen ook de productie van stikstofoxide (NO) te verhogen; de neurotransmitter die de bloedsomloop regelt. Eén onderzoek toonde aan dat dennenschorsextract de vruchtbaarheid van de man kan ondersteunen wanneer het wordt gebruikt in combinatie met het aminozuur arginine1.

Dennenschorsextract en de gezondheid van spermacellen
Dennenschorsextract wordt in veel landen geclassificeerd als een voedingssupplement vanwege de overeenkomsten met druivenpitten- en groene thee-extract. In 2002 publiceerde Roseff zijn bevindingen betreffende het effect van dennenschorsextract op de spermawaarden van subfertiele mannen2.
Dit prospectieve, niet-gerandomiseerde klinisch onderzoek werd verricht in een particuliere onvruchtbaarheidskliniek. Negentien subfertiele mannen namen aan dit onderzoek deel. Ze ontvingen dagelijks 200 mg dennenschorsextract gedurende een periode van 90 dagen. Voor en na de behandeling werden er zaadmonsters verzameld en geanalyseerd. Het aantal spermacellen en de spermamotiliteit en -morfologie werden bepaald.
Alhoewel het aantal bij dit onderzoek betrokken patiënten te klein was om definitieve uitspraken te kunnen doen, gaven ze wel een eerste indicatie voor wat betreft de antioxidatieve capaciteit van polyfenolische extracten als die worden ingenomen door subfertiele mannen.
Resultaat
Het resultaat van het onderzoek was:
- Er was een verbetering in de gemiddelde spermamotiliteit en -morfologie en in het gemiddelde aantal spermacellen na het innemen van dennenschorsextract supplementen.
Dit onderzoek suggereert dat het antioxidatieve effect van proanthocyaniden kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress die kan leiden tot een slechte kwaliteit van het sperma.
Het verbeteren van seminale waarden met behulp van dennenschorsextract.
Een onderzoek door Nikolova et al uit 2007 onderzocht het effect van gecombineerde dennenschorsextract- en L-Arginine-supplementen op 50 onvruchtbare mannen3.
Dit dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, cross-over en gerandomiseerde onderzoek werd uitgevoerd gedurende een periode van vier maanden. De eerste maand was een introductieperiode, gevolgd door twee maanden behandeling en een wash-out periode van één maand. De conventionele spermawaarden werden vastgesteld en er werden spermafunctietests en baarmoederhalsslijmvlies-penetratietests gedaan.
Resultaat
Dit onderzoek kwam tot de conclusie dat:
- Het innemen van L-Arginine- en dennenschorsextractsupplementen de spermakwaliteit bij idiopatische mannen van middelbare leeftijd verhoogt.
De antioxidatieve effecten van dennenschorsextract in combinatie met arginine hebben een positief effect op de spermawaarden. Van Arginine op zich is al bewezen dat het de spermamotiliteit verhoogd4. Echter in combinatie met dennenschorsextract lijkt de gezondheid van het sperma nog extra verbeterd te worden. Aanvullend onderzoek met arginine en dennenschorsextract heeft de positieve bevindingen van Nikolova et al alleen maar bevestigd, zonder enige negatieve bijwerkingen5.
Behandeling van erectiele disfunctie met Pycnogenol and arginine
Stanislavov en Nikolova onderzochten het effect van dennenschorsextract en arginine op erectiele disfunctie6. Zowel dennenschorsextract als arginine verhogen het gehalte aan endogeen stikstofoxide (NO). Het lichaam heeft NO nodig om de aanzet tot erecties te geven en deze in stand te houden door toenemende vasculaire uitzetting.
Voor dit onderzoek namen 40 mannen tussen de 25 en 45 deel aan een test van drie maanden. Gedurende deze drie maanden ontvingen de mannen het equivalent van 1,7 g arginine per dag. Tijdens de tweede maand ontvingen de deelnemers ook nog twee maal daags 40 mg dennenschorsextract. Gedurende de derde maand werd er drie keer per dag 40 mg dennenschorsextract toegediend.
Resultaat
De uitkomst van dit onderzoek was dat:
- Gedurende de eerste maand een statistisch niet-significant aantal mannen een normale erectie (5%) ervoer.
- In de tweede maand 80 procent van de patiënten een herstelde seksuele functie had.
- In de laatste maand van de test 92,5 % van de mannen een normale erectie meldde.
Dit onderzoek suggereert dat arginine effectiever is bij het behandelen van erectiele disfunctie wanneer het in combinatie met dennenschorsextract wordt gebruikt. Een recenter onderzoek waarbij Prelox werd gebruikt voor het behandelen van erectiele disfunctie kwam tot vergelijkbare resultaten7. Zonder bekende bijwerkingen kan deze combinatie voor mannen een natuurlijke manier vormen om hun seksuele functie te verbeteren.
Conclusie
Recent onderzoek suggereert dat dennenschorsextract kan helpen de spermamorfologie, -motiliteit en het aantal spermacellen te verbeteren. Dit wordt toegeschreven aan de antioxidatieve werking van proanthocyaniden. Dennenschorsextract kan ook helpen de seksuele functie te verbeteren en vormt mogelijk een natuurlijke behandeling van erectiele disfunctie. Onderzoek heeft aangetoond dat dennenschorsextract effectiever is wanneer het in combinatie met het aminozuur arginine gebruikt wordt. Er zijn geen negatieve bijwerkingen bekend van het gebruik van dennenschorsextract ter verhoging van de vruchtbaarheid van de man.
Het gebruik van dennenschorsextract voor het verbeteren van spermamotiliteit en -vormen.

Dennenschorsextract is een krachtige voedingstof voor het verhogen van de vruchtbaarheid van de man, maar slechts één van meerdere zogeheten vruchtbaarheids-neutraceuticals. Klinisch onderzoek heeft consequent aangetoond dat
We hebben daarom de beste combinatiesupplement voor de vruchtbaarheid van de man in een heldere evaluatie met elkaar vergeleken.
Spermamorfologie verbeterende vruchtbaarheidsvoedingstoffen voor de man
Literatuurlijst
- “Stanislavov, R. et.al. (2009). Improvement of seminal parameters with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Phytotherapy Research, Volume 23, Issue 3, (pp. 297-302).” ↩
- “Roseff, S. (2002). Improvement in sperm quality and function with French maritime pine tree bark extract. Journal of Reproductive Medicine, Volume 47, Issue 10 (pp.821-4).” ↩
- “Nikolova, V. et.al. (2007). Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox. Akush Ginekol (Sofiia), Volume 4, Issue 5, (pp. 7-12).” ↩
- “Scibona, M. et. al. (1994). L-arginine and male fertility, The Italian Journal of Urology and Nephrology, Volume 46, Issue 4, (pp.251-3).” ↩
- “Stanislavov, R. et.al. (2009). Improvement of seminal parameters with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Phytotherapy Research, Volume 23, Issue 3, (pp. 297-302).” ↩
- “Stanislavov, R. and Nikolova, V. (2003). Treatment of erectile dysfunction with Pycnogenol and L-arginine. Journal of Sex & Marital Therapy, Volume 29, Issue 3, (pp. 207-13).” ↩
- “Stanislavov, R. et.al. (2008). Improvement of erectile function with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial. International Journal of Impotence Research, Volume 20, (pp. 173-80)”. ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩