Er zijn vruchtbaarheidstips die stellen kunnen helpen om hun vruchtbaarheid te verhogen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is vruchtbaarheid niet alleen een kwestie van een uitgebalanceerd dieet. Andere belangrijke punten zijn sportieve activiteiten, het vermijden van gifstoffen in de omgeving en optimale posities tijdens de sex.

Lichaamsbeweging

Regelmatig deelnemen aan sportieve activiteiten kan een positief effect hebben op de vruchtbaarheid van beide partners. Lichte conditietraining en de wat minder intensieve vormen van atletiek brengen de bloedsomloop op gang en kunnen helpen bij het reguleren van uw hormoonproductie. Lichaamsbeweging verhoogt het endorfineniveau, maakt u gelukkiger en verhoogt het zelfvertrouwen. En natuurlijk help het bij het kwijtraken van overgewicht, dat soms een negatief effect op de vruchtbaarheid kan hebben.

How to start training

Bankhangers kunnen hun vruchtbaarheid verhogen door rustig van start te gaan, bijvoorbeeld met een tempowandeling, rustig joggen, of twee keer per week te gaan zwemmen

Richt u op het doorvoeren van kleine veranderingen in uw dagelijkse leven. Dat kan door de trap te nemen in plaats van de lift, op de fiets boodschappen te doen in plaats van met de auto en door een kleine wandeling te maken tijdens uw lunchpauze.

Mettertijd wint u aan kracht. Die vele kleine veranderingen bij elkaar zullen tot veel positieve effecten voor uw gezondheid leiden.

Het is bijzonder belangrijk dat het trainingsprogramma wordt afgestemd op uw individuele mogelijkheden. Neem alleen deel aan een soort sport en op een niveau waar u van geniet.

Bij sporten waar een extreem uithoudingsvermogen vereist is, kan hitte een probleem zijn en het spermaproductieproces in de testikels verstoord raken. Het is belangrijk dat u comfortabele, niet te strakke sportkleding draagt zodat de testikels niet te dicht tegen het lichaam worden aangedrukt.

Bij het fietsen moeten mannen harde, smalle zadels vermijden.

Houdt uw gewicht in de gaten

How body weight affects MALE fertility

Een hoge BMI heeft ook een negatief effect op de vruchtbaarheid van de man. Mannen met overgewicht hebben een grotere kans op een lager aantal zaadcellen (hoeveelheid), maar ook op een lagere kwaliteit van het sperma, vergeleken met een man met een normale BMI1.

Dit wordt veroorzaakt door een hormonale onbalans en een daardoor negatief beïnvloedde bloedsomloop. Dat heeft gevolgen voor de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen.

Ondergewicht bij mannen wordt in verband gebracht met ondervoeding. Daardoor is er een grote kans op onvruchtbaarheid als een gevolg van tekorten aan belangrijke microvoedingsstoffen.

How body weight affects FEMALE fertility

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met een BMI (body mass index) van hoger dan 30 aanzienlijk vaker worden behandeld voor onvruchtbaarheid dan vrouwen met een BMI waarde tussen de 20 en 252. Eén van de redenen hiervoor is dat vrouwen met overgewicht vaker lijden aan polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)3.

Bij deze aandoening ontwikkelen zich grote aantallen onschuldige cysten (met vloeistof gevulde zakjes) in de eierstokken. Daardoor kunnen deze soms geen eicel vrijgeven, wat een sterk verminderd vermogen tot ovulatie tot gevolg heeft. Daarnaast kan de hormoonbalans van de vrouw ontregeld zijn, bijvoorbeeld door pieken in haar bloedsuikerniveau.

Aangezien oestrogeen niet alleen in de eierstokken maar ook in vetweefsel gevormd wordt4, kan een te grote aanvoer van oestrogeen uit het vetweefsel leiden tot een verstoring van het hormonale evenwicht. Volgens vruchtbaarheidswetenschappers kan dat bijdragen aan onvruchtbaarheid5.

Overtollig vetweefsel heeft ook een negatieve effect op de bloedsomloop van het lichaam in z’n geheel, inclusief de baarmoeder. Dit kan nadelig zijn wanneer men probeert zwanger te raken omdat het baarmoedergebied grote hoeveelheden voedingsstoffen nodig heeft om een zwangerschap in gang te zetten.

Anorexia

Een BMI (Body Mass Index) lager dan 18 kan ook problemen veroorzaken voor stellen die een kind willen.

Een vrouw met een te lage BMI heeft niet genoeg energiereserves om een zwangerschap te voldragen6. Het lichaam kan daardoor het tempo van de eicelproductie aanpassen, met een afwezige of vertraagde menstruatiecyclus als resultaat.

Zorgdragen voor een normale BMI en een gunstige verhouding tussen vet, bot, water en spierweefsel dankzij regelmatige lichaamsbeweging helpt beide partners hun vruchtbaarheid te verhogen. Zelfs wanneer u slechts een klein beetje van uw overgewicht verliest, verhoogt u al uw kansen op een zwangerschap.

Pas op met extreme diëten; ze kunnen de normale hormonale balans verstoren en een tekort aan belangrijke voedingstoffen veroorzaken.

Aminozuren en antioxidanten kunnen de vruchtbaarheid van de man met 400 procent verhogen

Het is bewezen dat het regelmatig innemen van gecombineerde microvoedingstoffen, maar ook van hoge doses afzonderlijke aminozuren, bijzonder effectief is voor het verhogen van de zaadkwaliteit. Het aminozuur L-Arginine kan een direct effect uitoefenen op de vruchtbaarheid van de man. Het kan het zelfs verviervoudigen door verbetering van het zaadvolume en de morfologie (percentage normale vormen), hetgeen aangetoond is in een aantal Amerikaanse studies7, 8. De hoofdbestandelen van sperma, de polyamines spermine en spermidine, bevatten een hoog gehalte Arginine.

L-Arginine heeft ook een indirect effect op de vruchtbaarheid van de man doordat het de erectiefunctie verbetert en de algehele gezondheid van de vader-in-spe verhoogt. Arginine wordt soms aangetroffen in vruchtbaarheidsvoedingssupplementen voor de man.

Aangezien een ketting net zo sterk is als de zwakste schakel, raden vruchtbaarheidsspecialisten meestal een uitgebalanceerd product met meervoudige ingrediënten aan te gebruiken in plaats van het regelmatig innemen van hoge dosis van één afzonderlijke voedingstof. Hier hebben wij 13 natuurlijke producten voor het verhogen van de vruchtbaarheid van de man met elkaar vergeleken.

Een nuttige vergelijking van natuurlijke potentieverhogers vindt u hier:

Lees de vergelijkingstabel!

De hoge dosis L-arginine die sommige van deze producten bevatten is ook nuttig voor het verhogen van de spermaproductie van een man, met goed gedijende, gezonde en beweeglijke zaadcellen als resultaat.

Vergelijking van gecombineerde vruchtbaarheidssupplementen voor de man

De beschikbare vruchtbaarheidssupplementen voor de man lopen sterk uiteen in kwaliteit en prijs.
Ga hier verder om te zien welke producten uw tijd en geld waard zijn

 

Lees de vergelijkingstabel!
boost fertility through relaxation

Verminder stress

Psychologische stress kan de hormoonbalans verstoren bij zowel mannen als vrouwen. Het is specifiek onderzocht als oorzaak voor idiopathische (onverklaarde) onvruchtbaarheid van de man9. Men raad stellen die een kind willen daarom aan om zichzelf regelmatig te trakteren op een onderbreking van de normale routine om de stress en de druk die ze, mogelijk, ervaren te verminderen.

Relatie-oefeningen zoals yoga en meditatie, zorgen voor een rustig schema, een romantische maaltijd of een wellness-weekend kunnen heilzame effecten hebben voor beide partners en ze hun gevoelens voor elkaar laten herontdekken.

Het stel zou moeten genieten van deze speciale momenten met elkaar. Wanneer de zwangerschap eenmaal een feit is zullen ze vele, vele jaren lang een stuk minder tijd voor elkaar hebben.

Slaap veel

Een langdurig slaaptekort leidt tot een verstoorde hormoonbalans die een negatief effect heeft op een aantal lichaamsfuncties. Naarmate stress- en cortisolniveaus stijgen, gaat de vruchtbaarheid van zowel mannen10 als vrouwen11 omlaag. Stellen die in verwachting willen raken moeten er daarom voor zorgen dat ze genoeg slaap krijgen.

How sleep affects MALE fertility

Slechte slaapgewoontes kunnen ook leiden tot gewichtsproblemen, bij zowel mannen als vrouwen. Overgewicht vermindert de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma.

How sleep affects FEMALE fertility

Sommige onderzoeksresultaten hebben een verband ontdekt tussen slechte slaapgewoontes en onregelmatige (langere) menstruatiecyclussen, wat leid tot verminderde vruchtbaarheid12, 13.

Een kleinschalig onderzoek vond ook een toename in het aantal miskramen bij verpleegsters die nachtdiensten draaiden.14.

Stop vroeg met anticonceptie

In theorie is een vrouw in staat zwanger te raken onmiddelijk nadat ze stopt met het gebruiken van anticonceptie. Onderzoeken hebben aangetoond dat de cyclus van een vrouw statistisch gezien binnen drie maanden terugkeert naar normaal, alhoewel het soms veel sneller kan gaan.

Na het stoppen met de anticonceptiepil is het bijzonder moeilijk te voorspellen wanneer een vrouw weer volledig vruchtbaar is. Dit hangt grotendeels af van de levensstijl en het gezondheidsprofiel van de vrouw in kwestie.

Men denkt dat Agnus Castus (Monnikspeper) een vrouw kan helpen bij het terugkeren naar een regelmatige menstruatiecyclus na langdurig pilgebruik15.

Gebruik geen drugs

De invloed van cafeïne op de vruchtbaarheid

De invloed van cafeïne op de vruchtbaarheid

De Vruchtbaarheid van de Vrouw

Vele onderzoeken hebben getracht het effect van cafeïne op de vruchtbaarheid van de vrouw te bepalen16, maar de resultaten waren niet doorslaggevend.

Na weging van al het bewijsmateriaal is de Amerikaanse organisatie Teratology Information Services tot de aanbeveling gekomen dat vrouwen die kinderen willen, niet meer dan 200 mg cafeïne per dag zouden moeten gebruiken. Dat is ongeveer twee kopjes koffie. Cafeïne in ander producten zoals Coca Cola, chocolade en zwarte thee is daarbij inbegrepen. Dat kan er toe leiden dat de dagelijkse limiet snel bereikt wordt.

Hoe het drinken van koffie exact een negatief effect op de vruchtbaarheid van de vrouw zou kunnen hebben, is niet bekend. Experts vermoeden dat cafeïne de hormoonbalans verstoort.

De Vruchtbaarheid van de man

De kwaliteit van het sperma daarentegen, ondervindt geen negatieve effecten van cafeïnegebruik, en alleen bij bijzonder hoge doses cafeïne is in enkele gevallen een negatief effect geconstateerd17. Een Braziliaans onderzoek kwam tot de conclusie dat koffiedrinken bij sommige mannen zelfs de motiliteit van zaadcellen vergroot 18.

De invloed van alcohol op de vruchtbaarheid

De invloed van alcohol op de vruchtbaarheid

Wanneer de lever alcohol aan het afbreken is, is het niet in staat tegelijkertijd andere taken uit te voeren, zoals het omzetten van oestrogeen in afvalproducten. Dit leidt tot een teveel aan het vrouwelijke geslachtshormoon, hetgeen negatieve effecten kan hebben op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen19.

Langdurig alcoholmisbruik kan bij mannen leiden tot onomkeerbare negatieve effecten op de kwaliteit van het sperma20.

Het is nog onduidelijk of incidenteel alcoholgebruik ook schadelijk is voor de vruchtbaarheid. Deskundigen bevelen daarom aan dat u, wanneer u kinderen wilt, u niet meer dan drie keer per week alcohol zou moeten drinken. Wanneer u het zekere voor het onzekere wilt nemen en uw kansen wilt maximaliseren, drink dan helemaal geen alcohol.

De invloed van nicotine op de vruchtbaarheid

De invloed van nicotine op de vruchtbaarheid

Roken heeft een negatieve impact op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Talloze studies hebben geconstateerd dat de spermacellen van rokers minder effectief zijn in het bevruchten van eicellen, sneller sterven en minder beweeglijk zijn21.

Hoe meer een man rookt, hoe sterker het negatieve effect op zowel het aantal zaadcellen als de morfologie is.

Bij vrouwen heeft roken, vanwege de verminderde bloedsomloop, meerdere negatieve effecten op de vruchtbaarheid. Het heeft een negatief effect op zowel de hormoonproductie als de innesteling in de baarmoeder22.

Zelfs passief roken kan de vruchtbaarheid verminderen. Zwangere vrouwen die roken hebben meer kans op een miskraam. Daar komt nog bovenop dat baby’s van moeders die roken tijdens hun zwangerschap, minder gezond zijn bij hun geboorte dan baby’s van niet-rokende moeders. Het wordt daarom ten sterkste aanbevolen dat vrouwen stoppen met roken wanneer ze proberen zwanger te raken.

Een Drugsdealer neemt geld aan Drugs kunnen vele schadelijke effecten hebben, waarvan verminderde vruchtbaarheid er één is.

Het gebruik van illegale middelen zou daarom voor beide partners uitgesloten moeten zijn wanneer ze proberen zwanger te raken, gedurende de zwangerschap en na de geboorte van het kind.

Eén onderzoek toonde aan dat cannabis het aantal en de motiliteit van de zaadcellen in het ejaculaat vermindert23. Het aantal misvormde zaadcellen was ook hoger dan gemiddeld.

Deze schade bleek langdurig te zijn, aangezien zelfs na maanden van onthouding de normale waarden nog steeds niet hersteld waren24.

Cocaïne en andere substanties hebben vergelijkbare effecten op de vruchtbaarheid. In het slechtste geval kunnen drugs het genetische materiaal in ei- en zaadcellen beschadigen. Daarom kan een ouder die drugs gebruikt een bijzonder schadelijke impact hebben op de langetermijnontwikkeling van een kind.

Experimenten op muizen hebben aangetoond dat, wanneer een vrouwtje cannabis toegediend krijgt vlak voordat bevruchting plaatsvindt, dit kan resulteren in ernstige ontwikkelingsziekten in haar mannelijke nakomelingen25. De werking van de psycho-actieve component in cannabis leidt ook tot een groot aantal eicellen die sterven terwijl ze op weg zijn naar de baarmoeder, of zich foutief in de eileiders nestelen.

Wanneer een zwangerschap buiten de baarmoeder plaatsvindt wordt dit een ectopische of buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd, met mogelijk levensbedreigende gevolgen voor de moeder26.

De invloed van medicijnen op de vruchtbaarheid

De invloed van medicijnen op de vruchtbaarheid

Medicatie die de delicate hormoonbalans in het menselijk lichaam verstoort kan de vruchtbaarheid verminderen. De lijst is lang en omvat vele psychotropische medicijnen, cortisonen, bloeddruk medicatie en anabole steroïden. Kankermedicijnen kunnen blijvende onvruchtbaarheid veroorzaken.

Zorg ervoor dat u afspreekt met uw dokter om te bekijken of medicijnen, die u mogelijk regelmatig gebruikt, uw vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Wanneer dit het geval is zult u, met advies van uw dokter, naar eventuele alternatieven moeten kijken.

Verminder alle verontreinigende stoffen

Onderzoeken hebben herhaaldelijk aangetoond dat een groot aantal verontreinigende stoffen een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Zware metalen in eten, stof en water zijn net zo gevaarlijk als pesticiden en weekmakers.

Van mannen die direct met pesticiden in aanraking komen is bijvoorbeeld aangetoond dat ze veel vaker dan andere mannen abnormaliteiten in hun spermakwaliteit vertonen27.

Veel synthetische producten vertonen een chemische gelijkenis met oestrogeen. In het ergste geval kan dit leiden tot een verstoorde mannelijke hormoonbalans, hetgeen zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het geproduceerde sperma negatief kan beïnvloeden.

Ze kunnen ook verminderde vruchtbaarheid veroorzaken in vrouwen. Zelfs de lucht om ons heen is vervuild met een groot aantal schadelijke stoffen uit meubelen, muurverf, decoratieve objecten en verpakkingen. Het is dus onmogelijk om uzelf daar 100 procent tegen te beschermen.

Door een aantal regels in acht te nemen kunt u het aantal vervuilende stoffen waar u mee in aanraking komt via de lucht, de huid en via voedsel wel minimaliseren.

Kies vers voedsel en organische producten wanneer dat mogelijk is, en zorg ervoor dat u fruit en groenten altijd grondig wast. Van sla en kool moet u altijd de buitenste bladeren verwijderen.

 • Koken doodt vitaminen en spoelt sporenelementen uit. Kook uw eten daarom nooit te lang. Kook het zo voorzichtig en zo snel mogelijk. Rauw voedsel is nog beter!
 • Vermijd voedingsmiddelen met conserveermiddelen en toevoegingen.
 • Minimaliseer het gebruik van plastic bij het opslaan en bewerken van voedsel.
 • Was nieuwe kleding een aantal keren voordat u het voor het eerst draagt
 • Houd kamers goed geventileerd, en vermijd het gebruik van luchtverfrissers zoveel mogelijk.
 • Wanneer u oplosmiddelarme verf gebruikt, gebruik dan geen PVC vloerbedekking of behang.
 • Gebruik alleen schoonmaakproducten die geen chloor en kunstmatige muskusverbindingen bevatten.
 • Laat uw tanden niet vullen met amalgaam. Let er op dat u geen behandelingen laat verrichten waarbij amalgaam verwijdert moet worden wanneer u zwanger probeert te worden, aangezien de hoeveelheid kwikzilver in het lichaam hoger is dan normaal direct na het verwijderen van amalgaam.
 • Tonijn, hondshaai en zwaardvis zijn een geweldige bron van aminozuren, maar ze hebben ook een hoog kwikgehalte, dus geniet hier met mate van.
 • Mocht u in uw dagelijkse werkomgeving in contact komen met giftige of gevaarlijke stoffen, zorg dan dat u de veiligheidsvoorschriften strikt in acht neemt.
 • Aangezien elektromagnetische straling van bluetooth-apparaten de vruchtbaarheid van de man kan verminderen28 29 moet u er voor zorgen dat bluetooth uit staat wanneer u het niet nodig heeft.
influence of sex positions on fertility

Meer en meer gepassioneerde seks

Lange tijd konden de experts het er niet over eens worden of je enkele dagen voor de vrouw haar vruchtbare periode onthouding moest toepassen. Men kwam echter tot de conclusie dat het vaker hebben van sex resulteerde in sperma van een betere kwaliteit30.

Wanneer een vrouw in de stemming is voor seks, helpt haar vaginale afscheiding het sperma z’n doel te bereiken. Bedenk dat <strong>tenzij anders aangegeven</strong> glijmiddelen en crèmes meestal substanties bevatten die de zaadcellen kunnen aantasten.

Gebruik de optimale sekspositie

De missionarispositie is de optimale positie voor het verwekken van een kind. De penis kan vrij diep in de vagina binnendringen en de zaadcellen lekken er niet zo makkelijk uit.

Het wordt aanbevolen dat de vrouw een paar minuten op haar rug blijft liggen nadat ze seks heeft gehad en haar bekken, met behulp van een kussen, iets hoger brengt dan de rest van haar lichaam. Dit omdat de baarmoedermond en de baarmoeder onder een bepaalde hoek staan ten opzichte van de vagina zodat de zwaartekracht kan helpen bij het transport van de zaadcellen.

Ook is het zo dat, wanneer haar partner de vagina van de vrouw van achteren binnendringt, terwijl ze op hun buik liggen met hun knieën licht gebogen, veel meer zaadcellen de baarmoeder kunnen bereiken. Dit komt omdat de penis, in deze positie, diep in de vagina kan binnendringen en de afstand die de zaadcellen moeten afleggen naar de baarmoeder is dus korter.

Alle staande en zittende posities zijn ongeschikt voor het verwekken van een kind. Dit omdat een groot gedeelte van het sperma, vanwege de zwaartekracht, uit de vagina lekt. Hierdoor bereiken relatief weinig zaadcellen de baarmoeder waardoor, statistisch gezien de kans dat de vrouw zwanger wordt minder groot is.

Bibliography

 1. “Shayeb AG, Harrild K, Mathers E, Bhattacharya S. An exploration of the association between male body mass index and semen quality. Reprod Biomed Online. 2011;23(6): 717-23”
 2. “Wilkes S, Murdoch A. Obesity and female fertility: a primary care perspective. J Fam Plann Reprod Health Care. 2009; 35(3): 181-5”
 3. “Alvarez-Blasco F, Botella-Carretero JI, San Millan JL, Escobar-Morreale HF. Prevalence and characteristics of the polycystic ovary syndrome in overweight and obese women. Arch Intern Med. 2006;166(19): 2081-6”
 4. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14623515”
 5. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC18832/”
 6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192363/”
 7. “Schachter, A., et al.; Treatment of Oligospermia with the amino acid L-Arginine; Journal of Urology, 110 (3); 310-313; 1973”
 8. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7701414”
 9. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1819998”
 10. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471267/”
 11. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829562”
 12. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2505167/”
 13. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25085801”
 14. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12418990”
 15. “http://en.wikipedia.org/wiki/Vitex_agnus-castus#Current_uses”
 16. “Jensen TK, Henriksen TB, Hjollund NH, Scheike T, Kolstad H, Giwercman A, Ernst E, Bonde JP, Skakkebaek NE, Olsen J. Caffeine intake and fecundability: a follow up study among 430 Danish couples planning their first pregnancy. Reprod Toxicol. 1998;12(3): 289-95”
 17. “Jensen TK, Swan SH, Skakkebaek NE, Rasmussen S, Jorgensen N. Caffeine intake and semen quality in a population of 2554 young Danish men. Am J Epidemiol. 2010;171(8): 883-91”
 18. “Sobreiro BP, Lucon AM, Pasqualotto FF, Hallak J, Athayde KS, Arap S. Semen analysis in fertile patients undergoing vasectomy: reference values and variations according to age, length of sexual abstinence, seasonality, smoking habits and caffeine intake. Sao Paulo Med J. 2005;123(4): 161-6”
 19. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3493844/”
 20. “http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739141”
 21. “Zhou NY, Cao J, Cui ZH, Han X, Cai M, Bao HQ, Li YF, He JL. Effects of smoking on sperm apoptosis and semen quality of adult males in the main urban area of Chongqing. Zhonghua Nan Ke Xue. 2009;15(8): 685-8”
 22. “Soares SR, Simon C, Remohi J, Pellicer A. Cigarette smoking affects uterine receptiveness. Hum Reprod. 2007;22(2): 543-7”
 23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3717046/”
 24. “Hembree WC, Nahas GG, Zeidenberg P, Huang HF. Changes in human spermatozoa associated with high dose marihuana smoking. Adv Biosci. 1978;22: 429-39”
 25. “Dalterio SL, deRooij DG. Maternal cannabinoid exposure. Effects on spermatogenesis in male offspring. Int J Androl. 1986; 9(4): 250-8”
 26. “Schuel H. Tuning the oviduct to the anandamide tone. J Clin Invest. 2006;116(8): 2087-90”
 27. “Hossain F, Ali O, D’Souza UJ, Naing DK. Effects of pesticide use on semen quality among farmers in rural areas of Sabah, Malaysia. J Occup Health. 2010;52(6): 353-60”
 28. “Agarwal et.al. (2009) Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on human ejaculated semen: an in vitro pilot study, Fertility and Sterility, Volume 92, issue 4, (pp.1318-25)”
 29. “Gutschi et.al. (2011). Impact of cell phone use on men’s semen parameters. Andrologia, Volume 43, issue 5, (pp. 312-16)”
 30. “Levitas E, Lunenfeld E, Weiss N, Friger M, Har-Vardi I, Koifman A, Potashnik G. Relationship between the duration of sexual abstinence and semen quality: analysis of 9489 semen samples. Fertil Steril. 2005;83(6): 1680-6”
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.