Koper is noodzakelijk voor het handhaven van een gezonde hormoonspiegel en een gezond hormoonmetabolisme ter ondersteuning van de vruchtbaarheid van de vrouw.

het lichaam heeft koper (Cu) nodig voor het reguleren van een groot aantal metabolische processen, waaronder het hormoonmetabolisme. Koper speelt dus een rol bij de ondersteuning van een gezonde vruchtbaarheid van de vrouw. Het lichaam reguleert de koperconcentratie door middel van homeostatische mechanismen die overtollig koper verwijderen wanneer dat nodig is. Dit gebeurt omdat te veel of te weinig koper een negatief effect op de gezondheid kan hebben.

Een tekort aan koper heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid van vrouwen

Onderzoek heeft aangetoond dat lage koperconcentraties in het bloedplasma invloed hebben op de vruchtbaarheid van de vrouw. Soltan en Jenkins analyseerden de koperconcentraties in het plasma van 93 vrouwen1. De groep bestond uit 35 vruchtbare vrouwen en 48 onvruchtbare.

Resultaat

Het resultaat van het onderzoek was dat:

  • De koperconcentraties in het plasma van de onvruchtbare vrouwen aanzienlijk lager waren vergeleken met de vruchtbare.
  • De koperconcentraties in het plasma van vrouwen met secundaire onvruchtbaarheidsproblemen ook iets lager waren.

Een tekort aan koper kan dus tot verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen leiden door verstoring van het normale oestrogeenmetabolisme.

Koper- en magnesiumsupplementatie in dieronderzoeken

Onderzoek heeft een correlatie tussen lage concentraties koper en magnesium en verminderde vruchtbaarheid bij Holsteiner koeien en vaarzen aangetoond. Ingraham et al wezen aan 204 willekeurig geselecteerde Holsteiner koeien en vaarzen supplementen toe2. De dieren ontvingen of koper, of magnesium, of koper en magnesium, of geen mineraalsupplement. Zowel vóór het toedienen van de supplementen als 1, 2, 4, 6 en 8 weken postpartum werden bloedmonsters afgenomen. Het plasma werd onderzocht op magnesium en koper.

Resultaat

Het resultaat van het onderzoek wa dats:

  • Van de dieren die zowel een koper- als een magnesiumsupplement ontvingen 92% zwanger werd. Daarentegen werd van de dieren in de andere groepen gemiddeld slechts 75% zwanger.

De vruchtbaarheid van Holsteiner koeien en vaarzen werd dus aantoonbaar verhoogd door het toedienen van koper- en magnesiumsupplementen. Deze sporenelementen werken samen in het ondersteunen van een gezonde vruchtbaarheid.

Bronnen van koper

Koper wordt in veel voedingsmiddelen aangetroffen. Hoge concentraties koper worden aangetroffen in boerenkool, noten, oesters, gefermenteerde sojaproducten, paddestoelen en geitenkaas.

Samenvatting

Lage koperconcentraties kunnen de vruchtbaarheid van de vrouw verminderen door de verstoring van normale metabolische processen. Dit sporenelement is in combinatie met andere mineralen zoals magnesium, zink en ijzer nodig voor de ondersteuning van een gezonde vruchtbaarheid.

Vruchtbaarheidsverhogende voedingstoffen

Voor haar

Voor hem

 

Combinatiesupplementen voor de vruchtbaarheid van de man

Veel supplementen combineren meerdere vruchtbaarheidsvoedingstoffen om één krachtige vruchtbaarheidsverhogende pil te creëren.

Maar let goed op, er zijn grote verschillen in kwaliteit en prijs. Zoek uit welke supplementen uw tijd en geld waard zijn.

Literatuurlijst

  1. “Soltan, M. and Jenkins, D. (1983). Plasma copper and zinc concentrations and fertility, British Journal of Obstetrics and Gynaecology, Volume 90, Issue 5, (pp. 457-9.).”
  2. “Ingraham, H. et.al. (1987). Correction of subnormal fertility with copper and magnesium supplementation, Journal of Dairy Science, Volume 70, Issue 1, (pp. 167-80.).”
About the author
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.