Wanneer een stel besluit gebruik te maken van kunstmatige bevruchting is dat het begin van een nieuwe fase in de gezinsplanning. Het proces kan financieel, fysiek en mentaal hoge eisen stellen aan beide partners – maar de ultieme beloning is nabij.

Vrouwen kunnen het moeilijk hebben met de hormonen die ze moeten nemen. Ze kunnen sterke stemmingswisselingen, maagpijn en misselijkheid veroorzaken. Deze periode kan ook moeilijk zijn voor mannen doordat die zich vaak volledig hulpeloos voelen.

Daar komt nog bij dat de kosten een zware belasting kunnen zijn voor het huishoudbudget, aangezien het stel vaak een groot deel van de kosten van een vruchtbaarheidsbehandeling zelf moet dragen.

Vergelijkingstabel Multisupplementen

De verkrijgbare vruchtbaarheidssupplementen voor mannen verschillen sterk in zowel kwaliteit als prijs.
Ga hier verder om te zien welke producten uw tijd en geld waard zijn

Meestal de laatste (maar effectieve) optie

Dit is de reden dat stellen vaak pas voor kunstmatige bevruchting kiezen nadat alle natuurlijke manieren om zwanger te worden hebben gefaald.

Mannen moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van hun sperma op zijn best is. Dit houdt in dat zij veranderingen in hun levensstijl aan moeten brengen en hun dieet op een specifieke wijze verbeteren1,2.

Van een aantal microvoedingstoffen is bewezen dat ze de ontwikkeling van gezondere en beweeglijkere zaadcellen stimuleren bij subfertiele mannen (zie de vergelijkingstabel links).

Vrouwen wordt aanbevolen hoge doses multivitamines in te nemen ter vermindering van oxidatieve stress. Vitamines, foliumzuur 3 en essentiële aminozuren moeten daar deel van uitmaken omdat deze microvoedingstoffen een gezonde ontwikkeling van de embryo bevorderen4,5.

Risico’s

Er zijn een aantal duidelijke risico’s verbonden aan kunstmatige bevruchting. Deze kunnen makkelijk onder controle gehouden worden als het stel voor de behandeling goed geïnformeerd wordt. Lees aub ons speciaal aan dit onderwerp gewijde artikel door hieronder op de knop te klikken.

Kosten en kansen per kunstmatige bevruchtingsmethode

Intrauterine Insemination

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is de meest gebruikelijke methode van kunstmatige bevruchting, waarbij in het laboratorium behandeld sperma direct in de baarmoeder geïnjecteerd wordt. Wanneer alleen een bijzonder kleine hoeveelheid sperma beschikbaar is, wordt in plaats daarvan een vergelijkbare methode gebruikt, namelijk inseminatie van de eileiders (ITI). Hierbij wordt het sperma direct in de eileider geïnjecteerd.

Het sperma wordt meestal door masturbatie verkregen. De inseminatie is op zich pijnloos en er zijn geen grote risico’s aan verbonden.

De kosten en de kansen op succes

Als een vrouw haar partners sperma gebruikt, liggen de kosten van een kunstmatige inseminatie in West-Europa en de Verenigde Staten gemiddeld op ongeveer $500 / €400 / £350 per cyclus. Deze kosten kunnen echter oplopen tot $2.500 / €2.000 / £1.750 als je daar de kosten van echoscopieën en medicijnen bij optelt.

Let wel, de kosten van dezelfde behandeling kunnen in Oost-Europa en het Verre Oosten, afhankelijk van het instituut, aanzienlijk lager liggen.

Succespercentages zijn afhankelijk van het vruchtbaarheidsprofiel en de leeftijd van u en uw partner. De meeste stellen die voor IUI kiezen hebben per cyclus tussen de vijf en de 20 procent kans op een zwangerschap. Als er in combinatie met de procedure vruchtbaarheidsmiddelen gebruikt worden is de kans ongeveer 20 procent. Statistieken voor het aantal levend geboren kinderen worden voor kunstmatige inseminatie niet bijgehouden.

Lees het aan Intra-Uteriene en Intra-Cervicale Inseminatie (IUI and ICI) gewijde artikel

 

Lees Verder!

In-Vitro Fertilisation

Bij in-vitrofertilisatie (IVF) worden de rijpe eicellen van de vrouw verwijderd en in het laboratorium samengebracht met het sperma van haar partner. Als er een succesvolle bevruchting plaatsvindt, worden maximaal vier embryo’s (dit verschilt per land) via de vagina in de baarmoeder van de vrouw gebracht. Als meer dan vier eicellen bevrucht worden kunnen deze ingevroren worden voor een eventuele latere behandeling.

De kosten en de kansen op succes

De Britse HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority) presenteert de kansen op succes voor zowel IVF en ICSI (Intracytoplasmatische sperma-injectie) op de volgende wijze:

Het vermogen van een vrouw om zwanger te raken daalt met de jaren. Als ze haar eigen eicellen gebruikt heeft ze, gemiddeld, een grotere kans op succes hoe jonger ze is.

In het Verenigd Koninkrijk was in 2010 (het meest recente jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn) het percentage van succesvolle cyclussen waaruit een levend kind geboren werd (landelijke gemiddelden) bij vrouwen die een in-vitrofertilisatie ondergingen waarbij gebruik gemaakt werd van verse embryo’s gecreëerd met hun eigen verse eicellen:

 • 32.2% voor vrouwen onder de 35
 • 27.7% voor vrouwen tussen de 35 en de 37
 • 20.8% voor vrouwen tussen de 38 en de 39
 • 13.6% voor vrouwen tussen de 40 en de 42
 • 5.0% voor vrouwen tussen de 43 en 44
 • 1.9% voor vrouwen van 45 en ouder

De meerderheid van de vrouwen hebben per cyclus en kans op succes van tussen de 20 en de 35%. Dit is de reden dat er tot drie cyclussen geprobeerd worden.

De kosten kunnen dramatisch verschillen van ongeveer $10.000 / €8.000 / £7.000 per cyclus in de VS en in het Verenigd Koninkrijk, tot ongeveer $4.500 / €4.000 / £3.500 per cyclus in West-Europese landen zoals Frankrijk en Spanje, en $2.000 / €1.600 / £1.400 of minder in landen zoals India, Turkije en Litouwen.

Lees het speciaal aan IVF gewijde artikel

 

Lees Verder!

Een aantal specifieke IVF risico’s

Na het overbrengen van de embryo’s kan de vrouw het corpus luteum hormoon progesteron innemen om haar lichaam te steunen. Bij IVF is, in dat geval, de kans op een ectopische zwangerschap of miskraam iets hoger dan bij een natuurlijke bevruchting.

De vraag of deze methodes van kunstmatige bevruchting leiden tot een hoger percentage aangeboren misvormingen is, onder professionals, een onderwerp van discussie 6 waar nog geen overtuigend antwoord op is.

Intracytoplasmic Sperm Injection

De procedure die bekend staat als intracytoplasmatische sperma injectie (ICSI) komt, qua behandelstappen en risico’s, sterk overeen met IVF. Bij een IVF behandeling worden de eicellen en het sperma buiten het lichaam ( = “in vitro”) bij elkaar gebracht in de reageerbuis, waardoor de eicel op natuurlijke wijze door de zaadcel gepenetreerd wordt

Bij een ICSI procedure injecteert de arts een enkele zaadcel direct in de eicel. Deze methode is daardoor bijzonder nuttig in gevallen waarin de kwaliteit van het sperma erg slecht is waardoor weinig tot geen zaadcellen in het sperma worden aangetroffen.

Kosten en kansen

De succespercentages voor ICSI zijn praktisch gelijk aan IVF en worden daarom niet apart gepresenteerd. Wij verwijzen u graag naar de kansenparagraaf in het IVF hoofdstuk hier boven.

De kosten van ICSI in de VS en het VK bedragen gemiddeld $1.500 / €1.200 / £1.000 per cyclus. Houdt er rekening mee dat prijzen kunnen variëren afhankelijk van uw vruchtbaarheidsprofiel en locatie.

Prijzen zijn meestal schattingen, gebaseerd op een gemiddelde van een 10-12 dagen durende kuur van vruchtbaarheidsmiddelen voor IVF, ICSI en IMSI (intracytoplasmatisch morfologisch geselecteerde spermainjectie) behandelingscyclussen. De kosten voor de medicijnen zijn moeilijk te voorspellen omdat de reactie op de stimulans van patiënt tot patiënt verschilt en doseringen verhoogd, of verminderd kunnen worden tijdens de vruchtbaarheidsbehandelingscyclus.

De prijzen voor zowel de behandeling als de medicijnen zijn waarschijnlijk aanzienlijk lager in Oost-Europese landen en buiten Europa./

Specifieke ICSI risico’s

Voor een ICSI behandeling wordt het sperma vaak door middel van weefselextractie uit de testikels of de epididymis van de man gehaald. Voor de biopsie van de testikels of de epididymis is een kort-durende verdoving vereist. Deze microchirurgische operatie brengt een zekere mate van risico met zich mee, zoals dat het geval is bij alle operaties.

lees het aan intracytoplasmische sperma injectie gewijde artikel

Lees Verder!

Egg Donation (Allogeneic Egg Transplantation)

In deze procedure wordt de eicel van een donor in een reageerbuis bevrucht met het sperma van de man. Deze procedure is in meerdere EU-landen, waaronder Duitsland, niet toegestaan.

Bij deze vorm van kunstmatige bevruchting wordt de bevruchte eicel van de donor overgeplaatst naar de baarmoeder van de vrouw die zwanger probeert te raken. De donor ziet, doorgaans, af van elke mogelijke band met het kind.

Algemene kostenrichtlijnen

Zoals uitgelegd is in de afzonderlijke hoofdstukken, kunnen de kosten sterk uiteen lopen. Doorgaans worden ze niet door de zorgverzekering vergoed. Over het algemeen moet u uitgaan van een budget van minstens $12.000 / €10.000 / £8.000 om een professionele behandeling en een realistische kans op succes te kunnen verwachten.

Maar kosten zouden niet onze eerste zorg moeten zijn. Veel belangrijker is uw gezondheid en de selectieprocedure voor uw vruchtbaarheidskliniek.

Houdt gedurende de selectieprocedure de volgende ontwikkelingen in het achterhoofd:

 • In gebieden met weinig vruchtbaarheidsklinieken zijn de prijzen over het algemeen hoger door minder concurrentie
 • Hoge kosten van levensonderhoud vertalen zich niet automatisch naar hoge behandelingskosten
 • IUI prijzen variëren met een factor 10. Dat is, met andere woorden, een bijzonder groot verschil. Bij sommige prijsopgaven waren de medicijnen, bloedanalyses en echo’s inbegrepen, bij andere weer niet – vandaar de grote prijsverschillen.

Vragen die u moet stellen

Stellen die kunstmatige bevruchting overwegen, doen er goed aan om hun kliniek zorgvuldig uit te kiezen en een aantal factoren tegen elkaar af te wegen. Wanneer de kosten een factor zijn in uw beslissingsproces, vraag de kliniek dan om een gedetailleerde lijst van procedures en corresponderende kosten. Stel vervolgens de volgende vragen:

 • Zijn de vruchtbaarheidsmedicijnen, tests, laboratoriumwerk en de consulten inbegrepen in de prijs van de behandeling?
 • Biedt de kliniek financieel en psychologisch advies? Zo ja, moet u voor deze diensten extra betalen?
 • Aangezien de verzekering van de meeste patiënten geen onvruchtbaarheidsbehandelingen dekt, is het financieel gezien verstandig van te voren de kosten te kennen.

De Vruchtbaarheidsgids

Wij hebben een aantal sterk aanbevolen klinieken en specialisten in onze database die, elk afzonderlijk, beschikken over vele jaren ervaring op dit gebied.

Kijkt u hier aub uitgebreid rond en aarzel niet deze specialisten met de bovenstaande vragen te benaderen:

Literatuurlijst

 1. “Morales ME, Rico G, Bravo C, Tapia R, Alvarez C, Mendez JD. Progressive motility increase caused by L-arginine and polyamines in sperm from patients with idiopathic and diabetic asthenozoospermia. Ginecol Obstet Mex. 2003; 71: 297-303
 2. “Scibona M, Meschini P, Capparelli S, Pecori C, Rossi P, Menchini Fabris GF. L-arginine and male infertility. Minerva Urol Nefrol. 1994; 46(4): 251-3”
 3. “Laanpere M, Altmae S, Stavreus-Evers A, Nilsson TK, Yngve A, Salumets A. Folate-mediated one-carbon metabolism and its effect on female fertility and pregnancy viability. Nutr Rev. 2010; 68(2): 99-113”
 4. “Coletta JM, Bell SJ, Roman AS. Omega-3 fatty acids and pregnancy. Rev Obstet Gynecol. 2010; 3(4): 163-171”
 5. “Greenberg JA, Bell SJ, Ausdal WV. Omega-3 fatty acid supplementation during pregnancy. Rev Obstet Gynecol. 2008; 1(4): 162-169”
 6. “Chian RC, Xu CL, Huang JYJ, Ata B. Obstetric outcomes and congenital abnormalities in infants conceived with oocytes matured in vitro. Facts Views Vis Obgyn. 2014; 6(1): 15-18”
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.