De leeftijd van 40 jaar wordt vaak gezien als een mijlpaal voor de gezinsplanning. Veel mensen geloven dat boven deze leeftijd geen zwangerschap meer mogelijk is.

Dit is niet helemaal juist. Door de snelheid waarmee kunstmatige bevruchtingstechnieken zich tegenwoordig ontwikkelen is er wel degelijk een realistische kans op een zwangerschap boven de 40. Daar staat tegenover dat de kans op onvruchtbaarheid al kan gaan toenemen bij vrouwen van 20.

De kans op zwangerschap is afhankelijk van de leeftijd

Na drie cyclussen met onbeschermde gemeenschap is de kans op zwangerschap bij vrouwen jonger dan 25 net onder de 86 procent. Vanaf die leeftijd wordt de kans op een zwangerschap snel minder. Boven de 35 wordt nog slechts 50 procent van de vrouwen zwanger na drie onbeschermde cyclussen.

De reden: niet alle biologische omstandigheden zijn nog zo goed als ze waren op de leeftijd van 20 jaar. De volgende grafiek toont hoe de kans op zwangerschap daalt naarmate een vrouw ouder wordt

De kans op onvruchtbaarheid en de leeftijd van de vrouw

Daarentegen neemt de kans op onvruchtbaarheid toe naarmate een vrouw ouder wordt. De waarschijnlijkheid van een zwangerschap wordt in de volgende grafiek als een percentage getoond:

Het is belangrijk voor vrouwen van boven de 30 dat ze hun zwangerschap plannen om de kans op het krijgen van een kind verhogen.

Zij kan voor een brede aanpak van haar levensstijl kiezen; niet roken, niet drinken en er voor zorgen dat er van de volgende voedingstoffen continue een ruime hoeveelheid in haar lichaam aanwezig is voor het bevorderen van een gezonde zwangerschap: Foliumzuur1, omega 3-vetzuren2 (DHA en EPA uit visolie), ijzer3 en B vitamines4 zijn van bijzonder belang gedurende de eerste weken en maanden van een zwangerschap en essentiëel voor de gezonde ontwikkeling van de foetus.

Ongeveer 85 procent van alle Europese vrouwen hebben een gebrek aan foliumzuur als gevolge van een tekort in hun dieet. Als gevolg daarvan neemt de kans op spina bifida (hetgeen letterlijk gespleten ruggengraat betekent) met ongeveer 400 procent toe.

Doktoren adviseren vrouwen daarom gericht voedingssupplementen te nemen wanneer ze hun zwangerschap plannen. Wanneer een vrouw al in de zesde week van haar zwangerschap is, is het mogelijk dat een eventueel foliumzuurgebrek al tot onomkeerbare schade aan de ruggengraat van haar foetus heeft geleid.

Ontdek welke microvoedingstoffen het beste zijn voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

De kans op een zwangerschap kan verhoogd worden door de volgende maatregelen:

 

  • Bepaal je vruchtbare periode. Heb gemeenschap gedurende deze periode (ongeveer drie dagen ervoor en één dag erna).
  • Direct voor de vruchtbare periode is het beter wanneer je partner zicht onthoudt.
  • De ontwikkeling van het sperma van de man kan versterkt worden met een gericht dieet van vruchtbaarheidsverhogende microvoedingstoffen voor de man bestaande uit vitamines, aminozuren en antioxidanten. Meer informatie over het verbeteren van de spermaproductie vindt u hier.

Literatuurlijst

  1. “Olsen SF, Knudsen VK. Folic acid for the prevention of neural tube defects: the Danish experience. Food Nutr Bull. 2008; 29(2): 205-9”
  2. “Jones ML, Mark PJ, Waddell BJ. Maternal dietary omega-3 fatty acids and placental function. Reproduction. 2014; 147(5): 143-52”
  3. “Pena-Rosas JP, De-Regil LM, Dowswell T, Viteri FE. Daily oral iron supplementation during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2012”
  4. “Ronnenberg AG, Goldman MB, Chen D, Aitken IW, Willett WC, Selhub J, Xu X. Preconception homocysteine and B vitamin status and birth outcomes in Chinese women. Am J Clin Nutr. 2002; 76(6): 1385-91”
Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.