Is de Bimek SLV ‘spermaschakelaar’ het antwoord op het vraagstuk van anticonceptie voor de man?
Anticonceptie voor de man is een grotendeels onderontwikkeld element van de geboortebeperking. Wat de anticonceptie betreft ligt de verantwoordelijkheid overwegend bij de vrouw. Afgezien van condooms en sterilisatie hebben mannen niet veel opties.
In 2015 werd bekend gemaakt dat er een nieuw mannelijk equivalent van de pil voor introductie werd getest. Onderzoekers werken ook aan anticonceptie voor mannen in de vorm van injecties.
Het zal echter hoogstwaarschijnlijk nog jaren duren voordat deze nieuwe vormen van anticonceptie als veilig beschouwd worden en overal verkrijgbaar zijn. Een geheel nieuw idee staat nu op het punt getest te worden; een idee dat mannen nog een extra alternatief zou kunnen bieden.
Sperma ‘aan’ en ‘uit’ zetten
Twintig jaar geleden werd de Duitser Clemens Bimek geïnspireerd tot het ontwikkelen van een anticonceptieapparaat voor de man. Bimek, timmerman van beroep, heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat een tijdelijke sterilisatie mogelijk maakt door een druk op een knop.
de “Bimek SLV” werd gepatenteerd in 2000. In 2009 heeft Bimek het apparaat met succes op zichzelf uitgeprobeerd en is sindsdien met de steun van een aantal investeerders bezig geweest met het verfijnen van het ontwerp. Hij heeft kortgeleden toestemming gekregen voor een klinische test. Het bedrijf is op zoek naar 25 mannelijke vrijwilligers voor het testen van de Bimek SLV.
Hoe werkt het Bimek SLV anticonceptieapparaat voor de man?
De Bimek SLV is een klein apparaat van minder dan 2,5 cm lang dat bestaat uit twee kleppen. Het weegt minder dan drie gram.
Het is ontworpen om chirurgisch op de vas deferens (zaadleider) te worden aangebracht. De vas deferens, ook wel ductus deferens genaamd is de buis die het sperma van de testikels naar de urethra (plasbuis) transporteert.
Eenmaal geplaatst, kan de patiënt de ‘aan-uit’-knop van de Bimek SLV onder de huid van het scrotum bedienen. Wanneer de klep wordt geactiveerd sluit het de zaadleider af en stuurt het sperma terug het weefsel van het scrotum in. Dit kom feitelijk neer op een sterilisatie.
Echter, in tegenstelling tot een vasectomie, kan het proces worden omgekeerd door de schakelaar uit te zetten.
De animatie hieronder, gemaakt door het bedrijf dat in deze technologie investeert, laat zien hoe de Bimek SLV werkt:
Werkt de Bimek SLV echt?
Er is nog veel niet bekend over de Bimek SLV, wat er toe geleid heeft dat sommige doktoren hun bezorgdheid over deze technologie hebben geuit. Eén van de potentiële problemen die naar voren zijn gebracht is de mogelijke vorming van littekenweefsel op de vas deferens tijdens het implanteren. Dit zou het transport van sperma kunnen blokkeren zelfs als de klep openstaat.
Er bestaat ook een kans op mogelijke blokkades als de klep te lang dicht blijft staan. Daarnaast is het niet bekend hoe het lichaam reageert op de materialen waar de Bimek SLV van gemaakt is, en dit moet dus onderzocht worden. Het is ook belangrijk te bedenken dat dit apparaat geen bescherming biedt tegen soa’s.
Ondanks dat er punten van zorg zijn, zijn er ook veel doktoren optimistisch gestemd. Eén van de voordelen van deze vorm van anticonceptie is dat er geen hormonen aan te pas komen. Dit voorkomt ongewenste neveneffecten als resultaat van hormonale schommelingen.
Als de Bimek SLV net zo effectief is als de ontwerpers geloven, is hij mogelijk betrouwbaarder dan condooms in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Statistieken uit de VS suggereren dat het faalpercentage voor condooms op ongeveer 18% per jaar ligt1.

De Bimek SLV kan mannen meer controle over hun vruchtbaarheid geven.
De mensen die betrokken zijn bij het testen en ontwikkelen van de Bimek SLV zijn vol vertrouwen dat dit apparaat voor de mannelijke anticonceptie al in 2018 beschikbaar zal zijn. Er zullen ongetwijfeld veel mannen geïnteresseerd zijn in de resultaten van de klinische test die voor dit jaar op de agenda staan.
We zullen de ontwikkelingen volgen en de bevindingen bekend maken zodra deze beschikbaar zijn./vc_column_text]
Misschien bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen met vruchtbaarheidsnieuws
Literatuurlijst
- “Trussel, J. (2011). Contraceptive failure in the United States. Contraception – an international reproductive health journal, Volume 83, Issue 5, (pp. 397-404).” ↩