Onvruchtbaarheid van de man komt veel voor en kan het gevolg zijn van veel factoren

Onvruchtbaarheid treft mannen en vrouwen in gelijke mate. Bij 40 procent van alle stellen die problemen hebben om zwanger te worden, ligt de oorzaak bij onvruchtbaarheid van de man terwijl onvruchtbaarheid van de vrouw verantwoordelijk is voor de problemen van nog eens 40 procent van de stellen.

In de overige 20 procent van de gevallen zijn er problemen bij zowel de man als de vrouw. Onvruchtbaarheid van de man kan het resultaat zijn van een breed scala aan problemen en in veel gevallen van een combinatie van factoren. De hoofdoorzaken vallen in de volgende categorieën:

Aandoeningen die onvruchtbaarheid van de man veroorzaken

Sperma-aandoeningen

De meest voorkomende oorzaken van onvruchtbaarheid bij de man zijn gerelateerd aan problemen bij de productie en ontwikkeling van zaadcellen. Bijvoorbeeld een abnormale vorm, slechte motiliteit of simpelweg een gering aantal zaadcellen, dat abnormaal laag (oligozoöspermie) of zelfs nul kan zijn (afwezigheid van spermacellen = azoöspermie).

Dit kan het resultaat zijn van een scala aan verschillende factoren, waaronder:

  • Ontstekingen of besmettelijke ziektes, zoals het virus dat de mazelen veroorzaakt
  • (Auto-)immuunziektes, waarbij het sperma aangevallen wordt
  • Aandoeningen van de hypofyse en hormonale of endocriene aandoeningen
  • Levensstijl- en milieufactoren zoals een slecht dieet
  • Genetische aandoeningen die direct of indirect gerelateerd zijn aan sperma-afwijkingen. Aandoeningen zoals sikkelcelziekte, Noonan-syndroom, myotone dystrofie, and hemochromatose kunnen lijden tot een verstoorde functie van de testikels en abnormaliteiten in de spermatozoa. Andere aandoeningen zoals taaislijmziekte, aandoeningen aan de geslachtsontwikkeling (geslachtsontwikkelingssyndroom) en andere chromosomale afwijkingen kunnen azoöspermie of oligozoöspermie veroorzaken.

Primaire ciliaire dyskinesie (PCD)

Dit is een genetische aandoening waarbij het aantal spermacellen normaal is maar het sperma niet mobiel is. Het syndroom van Kartagener is een voorbeeld van deze aandoening.

Anatomische afwijkingen

Blokkades van het genitale kanaal kunnen de verplaatsing van seminale vloeistof geheel of gedeeltelijk blokkeren en tot onvruchtbaarheid leiden. Deze afwijkingen kunnen congenitaal zijn of veroorzaakt worden door ontstekingen of infecties van het urogenitale kanaal.

Littekenweefsel als gevolg van genitale operaties maar ook scrotale varicocèles kunnen leiden tot blokkades.

Deze blokkades kunnen over het algemeen chirurgisch verwijderd worden.

Mitochondriële aandoeningen

De mitochondriën bevatten een set genen die verschillen van de normale chromosomen in de kern van de cel. Onderzoek heeft aangetoond dat als deze genen in het mitochondriale DNA afwezig zijn of veranderd, dit kan leiden tot onvruchtbaarheid1.

Secundaire aandoeningen

Diabetes, leverziektes en nierziektes kunnen leiden tot secundaire onvruchtbaarheid (het niet in staat zijn een tweede kind te verwekken). Er zijn ook bepaalde medicijnen en behandelingen voor andere medische aandoeningen die tot onvruchtbaarheid van de man kunnen leiden.

Erectiestoornissen kunnen ook statistisch de kans op bevruchting verminderen.

Wat is idiopatische onvruchtbaarheid?

Alhoewel er vele oorzaken zijn voor onvruchtbaarheid van de man, is de precieze oorzaak soms moeilijk te diagnosticeren. Deze onverklaarde onvruchtbaarheid wordt idiopathische onvruchtbaarheid genoemd.

Spermawaardes kunnen abnormaal zijn zonder dat de oorzaak(en) kun(nen) worden vastgesteld. Het kan voorkomen dat er geen bevruchting plaats vindt ondanks dat er geen aanwijsbare reproductieve abnormaliteit aanwezig is. Ongeveer 30 procent van de onvruchtbare mannen worden als idiopatisch beschouwd.

Mannen die lijden aan idiopatische onvruchtbaarheid vertonen over het algemeen een onverklaarbare achteruitgang in spermakwaliteit voor wat betreft de motiliteit, het aantal en de morfologie van de zaadcellen; dit ondanks een normale endocriene functie en een lichamelijk onderzoek dat geen afwijkingen oplevert. In veel gevallen kunnen positieve veranderingen in de levensstijl leiden tot een verbeterde vruchtbaarheid.

Het is belangrijk excessief alcoholgebruik, roken en andere drugs te vermijden. Zorgen voor afdoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht kan de vruchtbaarheid verhogen. Het is ook van groot belang dat het lichaam alle voedingstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft voor een goede reproductieve gezondheid. /vc_column_text]

Vruchtbaarheidssupplementen voor de man.
Ontdek welke supplementen dennenschorsextract bevatten.

Vruchtbaarheidssupplementen voor de man combineren veel voedingstoffen om één krachtige vruchtbaarheidsverhogende pil te creëren.

Éen van deze voedingstoffen is dennenschorsextract, dat bewezen heeft succesvol te zijn bij de behandeling van idiopatische onvruchtbaarheid2.

Maar let goed op; er zijn grote verschillen in kwaliteit en prijs. Zoek uit welke uw tijd en geld waard zijn.

Literatuurlijst

  1. Kao, S. et.al. (1995). Mitochondrial deoxyribonucleic acid 4977-bp deletion is associated with diminished fertility and motility of human sperm. Biology of Reproduction, Volume 52, Issue 4, (pp. 729-36).”
  2. “Nikolova, V. et.al. (2007). Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox. Akush Ginekol (Sofiia), Volume 4, Issue 5, (pp. 7-12).”