Door vrije radicalen veroorzaakte oxidatieve stress kan schadelijk zijn voor het sperma-DNA en het moeilijker maken voor een stel om zwanger te raken. Vitamine C kan deze oxidatieve stress verminderen en zorgen voor een hogere vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.
Ascorbinezuur, algemeen bekend onder de naam vitamine C, is een essentiele voedingstof voor een gezond lichaam. Het is onderdeel van een hele reeks van enzymatische reacties, en een tekort kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken.
Vitamine C is onontbeerlijk voor het functioneren van het immuunsysteem, maar ook van groot belang voor de vruchtbaarheid. Zowel mannen als vrouwen hebben afdoende hoeveelheden vitamine C nodig om de voortplanting te ondersteunen.
Klinisch onderzoek: Hoe ondersteunt vitamine C de vruchtbaarheid van de man.
Het seminale plasma van het ejaculaat heeft normaal gesproken een hoog gehalte vitamine C. Dit is nodig om het kwetsbare sperma tegen oxidatieve stress te beschermen.
Deze antioxidant neutraliseert vrije radicalen en houdt het zich ontwikkelende en rijpende sperma gezond.
Een recent onderzoek heeft het belang van vitamine C aangetoond bij het neutraliseren van factoren die aan onvruchtbaarheid bijdragen. Colagar en Marzony onderzochten de ascorbinezuurconcentraties in het seminaal plasma van vruchtbare en onvruchtbare mannen1.
Het doel was om vast te stellen wat het verband is tussen vitamine C en spermamotiliteit, – aantal en -morfologie. Spermamonsters van 46 vruchtbare mannen (25 rokers en 21 niet-rokers) en 55 onvruchtbare mannen (23 rokers en 32 niet-rokers) werden geanalyseerd.

Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- De vruchtbare deelnemers hadden aanzienlijk hogere concentraties in hun seminaal plasma vergeleken met de onvruchtbare deelnemers. Deze resultaten golden voor zowel de rokers als de niet-rokers.
- Niet-rokers hadden hogere concentraties ascorbinezuur in hun seminaal plasma vergeleken met de rokers.
- De concentratie seminaal ascorbinezuur was aanzienlijk lager bij de onvruchtbare deelnemers.
- De concentraties ascorbinezuur in het seminaal plasma van de vruchtbare en onvruchtbare deelnemers correleerden met het percentage morfologisch normale spermacellen.
Tot 65 procent van de vrije radicalen worden geneutraliseerd door ascorbinezuur2. De bescherming van zich ontwikkelend sperma en het verhogen van de vruchtbaarheid is daarom sterk afhankelijk van een gezonde inname van vitamine C.
Te lage concentraties ascorbinezuur kunnen bijdragen tot een verminderd aantal spermacellen, verminderde motiliteit en een groter aantal morfologische afwijkingen. Dit kan de vruchtbaarheid van de man negatief beïnvloeden.
Klinisch onderzoek: hoe ondersteunt vitamine C de vruchtbaarheid van de vrouw bij geassisteerde vruchtbaarheidsbehandelingen.
De sterk antioxiderende eigenschappen van ascorbinezuur zijn ook van belang voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Oxidatieve stress wordt gezien als een bepalende factor voor het wel of niet slagen van de bevruchting en kan invloed hebben op de timing en ontwikkeling van een gezonde zwangerschap3. Het verminderen van oxidatieve stress door het op peil houden van gezonde vitamine C-niveaus kan daarom de vruchtbaarheid van de vrouw verbeteren.
Een klinisch onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C voordelen kan hebben voor vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan4. Het doel van het onderzoek was vast te stellen welke invloed ascorbinezuursupplementen hebben op vrouwen die ivf procedures ondergaan. Zesenzeventig vrouwen namen aan het onderzoek deel. Hiervan waren er 38 rokers en 38 niet-rokers. De helft (19 rokers en 19 niet-rokers) namen dagelijks 500mg vitamine C in. De overige deelnemers vormden de controlegroep.
Resultaten
Het resultaat van het onderzoek was:
- De vrouwen in de controlegroep hadden beduidend lagere concentraties ascorbinezuur in hun follikels vergeleken met de vrouwen die vitamine C supplementen innamen (5.04 +/- 2.85 mg/l vs. 8.98 +/- 5.09).
- Vitamine C-supplementatie heeft een groter effect op niet-rokers. Het percentage zwangerschappen was veel hoger onder de niet-rokers (44.7% vs. 13.2%).
Dit onderzoek benadrukt het belang van ascorbinezuur voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Het onderstreept ook de negatieve impact die roken kan hebben op de vruchtbaarheid en bevruchting.
Goede bronnen van vitamine C
De beste bronnen van ascorbinezuur zijn groente en fruit. Bijzonder rijk aan vitamine C zijn bijvoorbeeld aardbeien, guava’s, citrusvruchten, kiwi’s paprika’s, tomaten, erwten, broccoli, bladgroenten en papaja’s
Samenvatting
De krachtige antioxiderende werking van ascorbinezuur maakt dat deze voedingstof van groot belang is voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Vitamine C kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en het verhogen van bevruchtingspercentages.
Vitamine C voor het verbeteren van de spermamorfologie en verhogen van de DNA-bescherming

Vitamin C is een krachtige vruchtbaarheidverhogende voedingstof voor de man, maar ook slechts één van verscheidene zogenaamde vruchtbaarheids-neutraceuticals. Klinische onderzoeken hebben consequent aangetoond dat:
We hebben daarom de beste combinatiesupplementen voor de vruchtbaarheid van de man in een heldere evaluatie naast elkaar gezet.
Spermamorfologie verbeterende vruchtbaarheidsvoedingstoffen voor de man
Literatuurlijst
- “Colagar, A. and Marzony, E. (2009). <em>Ascorbic Acid in Human Seminal Plasma: Determination and Its Relationship to Sperm Quality</em>. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, Volume 45, Issue 2, (pp. 144-49).” ↩
- “Agarwal, A. <em>et.al</em>. (2004). <em>Role of antioxidants in treatment of male infertility</em>. Reproductive Biomedicine Online, Volume 8, Issue 6, (pp. 616-27).” ↩
- “Ruder, E. et.al (2008). Oxidative stress and antioxidants: exposure and impact on female fertility. Human Reproduction Update, Volume 14, Issue 4, (pp. 345-57).” ↩
- “Crha, I. <em>et.al.</em> (2003). <em>Ascorbic acid and infertility treatment</em>. Central European Journal of Public Health, Volume 11, Issue 2, (pp. 63-7).” ↩
- “http://humupd.oxfordjournals.org/content/14/3/243.full” ↩
- “Imhof, Martin et al., “Improvement of sperm quality after micronutritient supplementation” ↩