Er zijn belangrijke stappen die vrouwen kunnen nemen om zich goed voor te bereiden op een zwangerschap

Het plannen van een zwangerschap is een opwindende, maar soms ook stressvolle tijd. Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid en het is belangrijk u goed voor te bereiden als u van plan bent een gezin te starten.

Het onderstaande overzicht behandelt een aantal factoren die uw kans op een zwangerschap verhogen en uw baby helpen zich te ontwikkelen en te groeien vanaf het moment van conceptie.

Algemene gezondheidscheck

Eén van de eerste stappen zou een beoordeling van uw algehele gezondheidstoestand moeten zijn. Het is belangrijk dat u recent een uitstrijkje heeft laten maken. U moet ook bloedonderzoek laten doen om te bepalen of u rubella en varicella antilichamen in uw bloed heeft. Het kan nodig zijn u hiervoor te laten vaccineren als de arts van oordeel is dat er een risico bestaat.

Het wordt ook aanbevolen dat u zich laat onderzoeken op soa’s. Als ze onbehandeld blijven kunnen ziektes zoals Chlamydia Trachomatis zich door de eileiders verspreiden en hydrosalpinx en littekenweefsel veroorzaken, hetgeen tot onvruchtbaarheid leidt en een hoger risico op ectopische zwangerschappen. Andere soa’s die een negatief effect op de vruchtbaarheid kunnen hebben zijn onder meer:

  • Syfilis
  • Gonorroe
  • HPV (humaan papillomavirus)
  • Herpes
  • HIV
  • Hepatitis B
  • Genitale wratten

Professioneel consult

Als u na twaalf maanden actief proberen zonder contraceptie nog niet in verwachting geraakt bent is het belangrijk dat u niet langer wacht en met uw gynaecoloog of vruchtbaarheidsexpert gaat praten. Dit stelt u in staat advies in te winnen en uw mogelijkheden te bekijken. In sommige gevallen kan met behulp van een paar simpele tests een probleem worden opgespoord dat de oorzaak is van verminderde vruchtbaarheid. Als daar eenmaal actie op ondernomen is kan het makkelijker worden om zwanger te raken.

Ken de fases van uw menstruatiecyclus

Er zijn veel verschillende methodes voor het voorspellen van de ovulatie. Bij een aantal daarvan worden veranderingen in temperatuur, vaginaal slijm, speeksel en urine gemonitord Deze methodes zijn niet altijd 100% betrouwbaar omdat ze beïnvloed kunnen worden door externe factoren. Ze kunnen echter een goede indicatie geven van de vruchtbare fase.

Gezond dieet

Het is belangrijk dat uw lichaam goed gevoed wordt omdat dit de vruchtbaarheid beïnvloed. Bij een gezond dieet horen genoeg dagelijkse porties verse groenten en vers fruit plus kwaliteitseiwit zoals vis, mager vlees, eieren of peulvruchten. Complexe koolhydraten en voedingsmiddelen rijk aan kalk zijn ook belangrijk. Probeer een hoge inname van toegevoegde stoffen zoals smaakstoffen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen te vermijden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet worden ook afgeraden.

Positieve veranderingen in levensstijl

Geen alcoholconsumptie

Het is belangrijk dat zwangere vrouwen en vrouwen die proberen zwanger te raken geen alcohol drinken. Het drinken van alcohol kan ernstige schade aan de ongeboren baby toebrengen en verhoogt het risico op een miskraam.

Niet roken

Zowel de vruchtbaarheid van de man als van de vrouw worden negatief beïnvloed door roken. Het draagt bij aan erectieproblemen en grote schade aan het DNA van de eicel en het sperma. Tijdens de zwangerschap bestaat er een verhoogd risico op een miskraam wanneer de vrouw rookt.

Andere drugs en medicijnen

Alle illegale drugs kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden en dienen te worden vermeden. Er zijn ook veel medicijnen die het moeilijk kunnen maken zwanger te worden, zoals bijvoorbeeld medicijnen voor hoge bloeddruk, de schildklier, immuunsysteem onderdrukkende, en steroïde medicijnen. Wij raden u aan met uw dokter te overleggen over eventuele medicijnen die u neemt voordat u zich begint voor te bereiden op een zwangerschap.

Emotioneel welzijn

Positief blijven en een gezonde blik op het leven kunnen de vruchtbaarheid ondersteunen. Enige stress is onvermijdelijk, maar het minimaliseren van, en een gepaste reactie op stress kunnen het makkelijker maken om zwanger te raken. Er zijn veel organisaties die u kunnen helpen met technieken die u leren om te gaan met stress en ongerustheid rond de zwangerschap en/of het proberen zwanger te raken.

Neem foliumzuursupplementen

Wanneer u zich voorbereidt op een zwangerschap is het belangrijk foliumzuursupplementen te nemen. Deze belangrijke B-vitamine moet vanaf minstens één maand voor de bevruchting regelmatig worden ingenomen tot aan het eind van het eerste trimester. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het risico op de ontwikkeling van afwijkingen aan de neurale buis van de foetus die aangeboren aandoeningen zoals spina bifida kunnen veroorzaken. Foliumzuur kan op zichzelf staand of in samenhang met andere pre-zwangerschap supplementen worden genomen.

Blijf fit

Een zwangerschap kan een zware belasting voor het lichaam zijn, het is dus belangrijk om voor de bevruchting op zijn minst redelijk fit te zijn. Langere periodes van intensieve oefeningen met een hoge belasting worden niet aanbevolen vanwege een mogelijk negatief effect op de ovulatiecyclus waardoor het moeilijker kan worden in verwachting te raken. Vrouwen die niet regelmatig aan lichaamsbeweging doen kunnen een speciaal op hen gericht programma laten opstellen. Fitness heeft ook een positief effect op de vruchtbaarheid van de man en zou overwogen moeten worden wanneer u probeert zwanger te raken.

Blijf op een gezond gewicht

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Verbeteren van vruchtbaarheidsaandoeningen

Er zijn verschillende medische aandoeningen die de vruchtbaarheid van de vrouw kunnen verminderen. Voorbeelden van deze veel voorkomende problemen zijn:

Polycystische Eierstok Syndroom (PCOS)

PCOS omvat een breed spectrum aan symptomen; de diagnose kan gesteld worden als een vrouw aan twee van de volgende criteria voldoet:

  • Hoge androgeen niveaus (mannelijke hormonen)
  • Cysten of follikels op de eierstokken
  • Onregelmatige menstruatiecyclussen

Vrouwen met een diagnose PCOS kunnen ondersteuning bij het zwanger worden nodig hebben als ze geen regelmatige cyclussen hebben. De behandeling kan variëren van ingrepen zoals bijvoorbeeld IVF, tot niet meer dan tabletjes en getimede gemeenschap.

Endometriose

Deze aandoening wordt gekenmerkt door aanzienlijke pijn voor en tijdens de menstruatie veroorzaakt door weefselvorming buiten de baarmoeder. Dit kan tot verminderde vruchtbaarheid leiden. Lees meer over endometriose en de behandelingen.

Geblokkeerde eileiders

Blokkades in de eileiders verhinderen of bemoeilijken het transport van eicellen naar de baarmoeder. Er is een groot aantal mogelijke oorzaken voor het ontstaan van deze blokkades en ze kunnen mogelijk behandeld worden. Lees meer over geblokkeerde eileiders en de behandelingen.

Amenorroe

Dit is een aandoening waarbij er geen menstruatie plaats vindt ondanks dat de vrouw op een vruchtbare leeftijd is. Er is een aantal redenen waarom dit zich kan voordoen en meerdere mogelijke behandelingen. Lees meer over amenorroe.

Samenvatting

Het is de ervaring van de meeste vrouwen dat positieve veranderingen in levensstijl leiden tot een hogere vruchtbaarheid. Gezond eten, fit blijven en negatieve invloeden op het lichaam vermijden ondersteunen allemaal de vruchtbaarheid. Voor vrouwen met medische aandoeningen die de vruchtbaarheid verminderen zijn er vaak praktische en effectieve behandelingen mogelijk, die ze zouden moeten bespreken met hun dokter of gynaecoloog.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd Required fields are marked *

Verwijder formulierToevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.